Washington szankcionálta az orosz Rosznyefty olajtársaság leányvállalatát venezuelai olaj forgalmazása miatt

Washington venezuelai olaj szállítása és forgalmazása miatt szankciókat hozott az orosz Rosznyefty olajtársaság svájci leányvállalata ellen – jelentette ki kedden tartott sajtókonferenciáján Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja.


A Svájcban bejegyzett, genfi székhelyű Rosneft Trading SA elleni büntető intézkedéssel az amerikai kormányzat Abrams szerint arra figyelmeztet mindenkit, hogy hasonló szankcióknak néz elébe, ha üzleti kapcsolatokat ápol a megnevezett leányvállalattal.
Abrams közölte azt is, hogy az amerikai kormányzat további szankciókat fontolgat olyan külföldi vállalatok ellen, amelyek szerinte segítik Nicolás Maduro venezuelai elnököt és rendszerét. A különmegbízott hangsúlyozta azt is: a Fehér Ház változatlanul nem vette le napirendről a katonai erő alkalmazását Venezuelával szemben.

“Szergej Lavrov orosz külügyminiszter meghallotta az üzenetünket” – fogalmazott a szankciókról szólva Abrams. Megjegyezte, hogy amennyiben a Rosznyefty anyavállalat megpróbál kibújni a Venezuela ellen hozott szankciók alól, “a világ kevésbé fog együttműködni vele”.

A különmegbízott elmondta: az amerikai kormányzat tárgyalni fog Kínával és Indiával is azzal a két országgal, amely a legtöbb nyersolajat vásárolja Caracastól.
Abrams sajtótájékoztatójával szinte egy időben a State Department (amerikai külügyminisztérium) Mike Pompeo tárcavezető aláírásával közleményben erősítette meg a szankciók tényét. Az amerikai diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a Rosneft Trading a venezuelai nyersolaj megvásárlásával “kistafírozza a diktatorikus Madurót” és “lehetővé teszi a venezuelai nép elnyomását”.
Mike Pompeo megjegyezte: Nicolás Maduro hasznot húzott Oroszország, Kuba, Irán és Kína “kártékony támogatásából”.
A The Wall Street Journal című amerikai napilap információi szerint a washingtoni energetikai minisztérium megállapította, hogy a Rosneft Trading elleni büntető intézkedés nem destabilizálja a globális olajpiacokat.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
olajtársaság, Washington, orosz, Rosznyefty, forgalmazása, olaj, leányvállalatát, miatt, venezuelai, szankcionálta
Összes hozzászólás: 0
avatar