Vérvörösre színezte az Antarktiszt egy hóalga

Vérvörösre színezte a tájat egy hóban élő alga egy antarktiszi ukrán kutatóállomás körül.

A hetek óta észlelhető szokatlan jelenség a klímaváltozással függ össze, mert magasabb hőmérsékleten jobban szaporodik a Chlamydomonas nivalis nevű, mikroszkopikus méretű algafaj – közölte Facebook oldalán az ukrán gazdasági minisztérium.

Nemrég 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mértek a Déli-sarkvidék több pontján is.

Kutatók szerint a jelenség meggyorsítja a hőolvadást, mert a pirosas hó több napfényt nyel el, mint a sugarakat jobban visszaverő fehér hó.

A pirosodást okozó algafaj ott fordul elő, ahol állandóan tél van, így az Antarktisz mellett az Északi-sarkvidéken, sőt az Alpok egyes pontjain is.

A potsdami Geológiai Kutatóközpont tudósai már egy 2016-os tanulmányukban megállapították, hogy eddig alábecsülték a hóalgák hatását a gleccserolvadásra és ezt a jövőbeni klímamodelleknél számításba kell venni.

Ugyanakkor “nehezen elképzelhetőnek” tartja Thomas Leya, az algakutatással is foglalkozó potsdami Fraunhofer Sejtterápiai és Immunológiai Intézet szakember, hogy az algák számottevő hatást gyakoroljanak a klímára.

Azt mondta, erre vonatkozólag még nem folytak átfogó kutatások és a tudomány még túl keveset tud arról is, miként képes ez a mikroszkopikus alga olyan nagy tömegű sejtet előállítani, amilyen a vörös hó jelenségéhez szükséges.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
színezte, Vérvörösre, hóalga, Antarktiszt
Összes hozzászólás: 0
avatar