Orosz külügy: Moszkva elkötelezett az orosz-török megállapodások mellett

Moszkva elkötelezett a Szíriáról kötött orosz-török megállapodások teljesítése mellett – közölte a TASZSZ hírügynökséggel szerdán az orosz külügyminisztérium.

A külügyminisztérium Recep Tayyip Erdogan török elnök aznapi televíziós nyilatkozatára válaszolt.
Erdogan ebben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Oroszország szerinte nem tartja magát az Északnyugat-Szíriáról kötött megállapodásokhoz, miután a damaszkuszi kormányerőkkel szövetségben továbbra is offenzívát folytat az Idlíb tartományt ellenőrző ellenzéki fegyveresek ellen.
A török államfő úgy fogalmazott: Moszkva “nem hű” sem az Asztanában, sem a Szocsiban aláírt egyezményekhez. Erdogan közölte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégáikkal, és közlik velük, hogy ha nem állítják le a bombázásokat Idlíb tartományban, Ankara türelme elfogy.
“Ezt követően Törökország már azt teszi, amit kell” – húzta alá a török elnök, hozzátéve: azt kívánják, hogy Oroszország minél előbb figyelmeztesse a barátjának tekintett damaszkuszi rezsimet.
Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az amerikai diplomáciai a legfőbb akadálya a békés élet helyreállításának Szíriában.

Miközben Washington szankciókkal akadályozza a lakosság ellátását a terroristák uralma alól felszabadított területeken, addig hallgatólagosan támogatja, hogy az al-Kaida szíriai ága, az an-Núszra Front fegyveresei Idlíb tartomány feszültségcsökkentési övezetéből nehézfegyverekkel támogatott támadást hajtsanak végre – állította.

Konasenkov tábornok képmutatásnak nevezte, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az általa “békés lakosságnak” nevezett terroristák elleni orosz-szíriai katonai támadás miatt.

Sajtóbeszámolók szerint az idlíbi Maarret-en-Nuuman település közelében súlyosan megsebesült Vafa Sabruni, az RT Arabic orosz állami tévécsatorna riporternője. A várost előző nap foglalták vissza a kormányerők, és a forgatócsoport éppen a militánsok egyik fegyverraktáráról készített felvételeket, amikor egyes források szerint tűz alá kerültek, mások szerint pedig felrobbant mellettük egy lövedék.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
orosz, orosz-török, mellett, elkötelezett, Moszkva, külügy:, megállapodások
Összes hozzászólás: 0
avatar