Óriási kár érhette az ausztrál őslakosokat a tűzvész miatt

Az ausztrál őslakosok több ezer történelmi helye és műemléke károsodhatott vagy pusztulhatott el az országot hónapok óta sújtó bozóttüzekben az őslakosok közösségei és régészek szerint.

A szeptember óta tartó tüzekben több mint 10 millió hektárnyi növényzet pusztult el Queensland, Új-Dél-Wales és Victoria szövetségi államokban. A leégett térségekben nemzeti parkok, védett erdőségek voltak, ahol az őslakosok több tízezer történelmi helye található, olyanok is, amelyeket még nem is jegyeztek fel hivatalosan – idézte Tina Mannet régészt, az ausztrál régészek társaságának elnökét a Nature című tudományos folyóirat honlapja.

Ezek a helyek mutatták meg azt, hol éltek az őslakosok, hogyan terjeszkedtek el több tízezer éven át a térségben, és segítették a kutatókat abban, hogy megértsék az őslakosok kultúrájának, köztük a kőzetekbe vésett festményeknek, a kenu- és védőpajzskészítésnek a fejlődését.

A régészek még nem mérték fel a károkat, de Manne szerint több ezer ilyen helyen pusztítottak tüzek.

Georgia Roberts, a társaság titkára elmondta, hogy az egyik ilyen helyszín a Victoria állam keleti részén élő gunaikurnaik földje, ebben a kulturálisan gazdag térségben találhatók olyan ősi helyek, amelyek az utolsó jégkorszakban, mintegy 20 ezer éve lakottak voltak.

A tüzek ugyanakkor nemcsak károkat okoztak az őslakosok kultúrájában, hanem fel is tárták annak újabb elemeit, köztük egy több ezer éve épített csatornarendszer újabb részeit Victoria államban, ahol a sűrű növényzet a bozóttüzek martalékává vált.

A vulkanikus kőzetekbe vájt csatornák, töltések, gátak alkotta Budj Bim kultúrtáj az UNESCO szerint a világ egyik legrégebbi akvakultúra-rendszere. A mai Victoria állam területén élő gunditjmara őslakosok építették több mint 6600 éve, azaz az egyiptomi piramisoknál is ősibbek.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
őslakosokat, tűzvész, miatt, Óriási, érhette, ausztrál
  220 csomag cigaretta miatt vesztette el járművét
  24.01.2020 в 14:470

  220 csomag cigaretta miatt elkobozták 365 ezer hrivnya értékű járművét a határon egy ukrán állampolgárnak.

  40 millió embernek tiltották meg az utazást a koronavírus miatt
  26.01.2020 в 17:300

  PEKING | Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyekben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést – derül ki a kínai sajtó pénteki tudósításaiból.

  Az EBESZ aggódik az ukrán sajtószabadság miatt
  26.01.2020 в 17:280

  Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, azaz az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselője, Harlem Désir aggodalmát fejezte ki az ukrán kultuszminisztérium sajtótörvény tervezete miatt, közli a rubryka.com.

  Magas láz miatt mentő vitte el a Kínából Ferihegyre érkező gép pilótáját
  29.01.2020 в 12:420

  Megerősítette a Magyar Hang értesülését a Budapest Airport Zrt., mely szerint a tegnap 19:37-kor landoló Sanghai Airlines járatának pilótáját mentő szállította el a reptérről. A gép kapitánya már a levegőből azt a tájékoztatást adhatta, hogy az elsőtiszt 39,5 fokos lázzal küzd nyolc órája.

  Két Srí Lanka-i pék miatt kitört a migránspánik egy erdélyi községben
  29.01.2020 в 12:570

  Feszült a hangulat a Hargita megyei Gyergyóditróban, miután elterjedt a hír, hogy migránsokat telepítettek a községbe – írja a Maszol.ro portálra hivatkozva a 24.hu. A beszámoló szerint az erdélyi községben a lakók Facebookon szerveződnek, és tüntetni is akarnak.

Összes hozzászólás: 0
avatar