Ő az Iszlám állam új vezére

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbinak hívják az ISIS új vezetőjét – írja a Guardian több hírszerzői forrásra hivatkozva. Az Iszlám Állam korábbi vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit tavaly októberben likvidálta az amerikai hadsereg Donald Trump parancsára.

Al-Salbi az Iszlám Állam egyik alapítótagja, és két dologról érdemes ismerni:

ő felügyelt sok, a világ különböző pontjain végrehajtott ISIS-es terrorakciót,
illetve ő volt az értelmi szerzője a az iraki jazidik – akik egy kurd nemzetiségű vallási kisebbség –

elnyomásának és módszeres meggyilkolásának.

A Guardian információi szerint al-Salbit már néhány órával al-Bagdadi halála után kinevezték. Az ISIS által korábban kiadott név az ő álneve volt, ami a hírszerző ügynökségek előtt nem volt ismert.

Al-Salbi iraki türkmén családba született, ő az egyike a szervezet kevés nem arab származású vezetőinek. Az új vezető nem csak harctéri tapasztalatokkal bír, hanem a terrorszervezet ideológiájába is volt beleszólása már a kezdetek óta.

A férfi a moszuli egyetemen tanulta az iszlám jogrendszert, a saríát, és nagyon komoly szerepe lehetett a jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtásban és a jazidi nők elrablásában, akik aztán Iszlám Állam katonáinak a szexrabszolgái lettek – emelte ki a 444.

Még 2004-ben vették őrizetbe az amerikaiak, egy nyugat-iraki börtönben tartották fogva, itt ismerkedett meg al-Bagdadival. Az amerikai külügyminisztérium előtt személye ismert volt, al-Bagdadi halála előtt 5 milliós dolláros nyomravezetői díjat kínáltak annak, aki hasznos információval rendelkezik róla.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 5 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar