Negyven hónapig tartó börtönre ítélték Roger Stone-t, Donald Trump volt tanácsadóját

Negyven hónapig tartó börtönbüntetésre ítélte csütörtökön Amy Berman Jackson szövetségi bíró Roger Stone-t, Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadóját, aki azonban egyelőre szabadlábon maradhat.


A 67 éves korábbi tanácsadót még tavaly novemberben mondták ki bűnösnek hétrendbeli bűncselekményben, köztük a hatóság – konkrétan a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) – félrevezetése, a kongresszus munkájának akadályozása és tanúk megfélemlítése miatt. A vádpontokat a Trump 2016-os választási kampánycsapata és Moszkva közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során állapították meg.

Amy Berman Jackson bírónő – akiről az amerikai sajtó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama kinevezettje – az ítélethirdetéskor a többi között úgy fogalmazott: a bíróság nem tehet úgy, hogy csupán megrántja a vállát és azt mondja, ez az ügy csak arról szól, hogy “Roger Rogerként viselkedett”. A bírónő hangsúlyozta, hogy tetteivel Stone “az amerikai demokráciát sértette meg”, és ha nem büntetnék meg, akkor “kárt szenvedne a jogállam”.

A bírónő kiemelte, hogy Stone “hazudott”, és ezt előre eltervezetten, szándékosan tette. “Még létezik az igazság. És az igazság még mindig számít” – jelentette ki az ítélethirdetéskor a sajtójelentések tanúsága szerint.

A néhány napja nyilvánosságra került információk szerint Stone-ra eredetileg az ügyészek – akik azóta visszavonultak a pertől – sokkal keményebb büntetést, 7-9 évig terjedő börtönt kértek. Az információ nyilvánosságra kerülése után azonban a büntetés mértékét túlzónak értékelő igazságügyi minisztérium közbelépett. A washingtoni szövetségi bíróságon folytatott perben már új ügyészek terjesztették elő, hogy milyen büntetést javasolnak, és a csütörtöki ítélethirdetéskor maga Amy Berman Jackson is úgy vélekedett, hogy a korábban javasolt büntetés túlzó volt.

Az ítélethirdetés alatt Donald Trump elnök a Twitteren mérlegelte a helyzetet. “Azt mondják, Roger Stone hazudott a kongresszusnak. Na igen, de ugyanezt tette Comey (aki még titkosított információkat is kiszivárogtatott, amiért csaknem mindenki hosszú időre börtönbe megy, kivéve a csaló Hillary Clintont). És ugyanezt tette Andy McCabe, aki szintén hazudott az FBI-nak” – írta az amerikai elnök, az általa menesztett James Comey-ra, az FBI korábbi igazgatójára és Andrew McCabe szintén a posztjáról távozott volt FBI-igazgatóra utalva.

Az elnök mikroblog-bejegyzését követően megnyilatkozó, a republikánusokhoz közel álló elemzők máris felvetették, hogy Trumpnak kegyelmet kellene gyakorolnia a Stone-ügyben.

Az ítélethirdetéssel azonban még nem zárult le Stone ügye. A bírónő ugyanis a végrehajtást felfüggesztette annak eldöntéséig, hogy helyt adnak-e az ügyvédek által beterjesztett perújrafelvételi kérelemnek. Roger Stone addig óvadék ellenében szabadlábon marad. De utazási korlátozásokat és 20 ezer dollár büntetés megfizetését rendeltek el számára.

A Las Vegasban kampánykörúton lévő Donald Trump az ítélethirdetés után újságíróknak azt nyilatkozta: pillanatnyilag nem gondolkodik azon, hogy elnöki kegyelmet gyakoroljon. Úgy fogalmazott: “azt akarom, hogy lefolytassák a pert, szerintem ez a legjobb, amit tenni lehet”. Stone perújrafelvételi kérelmére utalva Trump azt hangsúlyozta: “szeretném látni, hogy Rogert felmentik, és szeretném, ha ez így történne, mert személy szerint azt gondolom, hogy nagyon tisztességtelenül bántak vele”.

Az elnök szerint Stone-nak jó esélye van a felmentésre.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
tartó, ítélték, tanácsadóját, hónapig, Roger, börtönre, Stone-t, Volt, donald, Negyven, Trump
Összes hozzászólás: 0
avatar