Megduplázná a palesztin területek nagyságát Trump izraeli-palesztin béketervezetében

Egymillió új állást hozna létre a palesztinok számára, felszámolná a szegénységet, és megduplázná a palesztin területek nagyságát Donald Trump amerikai elnök kedd este ismertetett béketerve – írja az EuroNews.

Az izraeli-palesztin konfliktust rendező javaslat összesen 80 oldal, és Trump Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök társaságában mutatta be.

A béketerv 50 oldalon taglalja a politikai körülményeket, amelyek – elemzők szerint – a vártál kedvezőbbek a palesztinok számára, bár azt is tartalmazzák, hogy a palesztinoknak el kellene ismerniük a Ciszjordániában létesített izraeli településeket.

A 30 oldalas gazdasági javaslatot a palesztinok tavaly elvetették.

A béketerv térképét Trump a Twitteren tette közzé. A palesztin állam fővárosa Kelet-Jeruzsálemben lenne:

Trump szerint az ő terve távlatot nyitna a palesztinok előtt – de csak akkor, ha békésen együttműködnek – a terrorista előretörést ugyanis mindenképpen meg kell akadályozni.

A terv megkétszerezi a palesztin ellenőrzés alatt álló területeket, ugyanakkor elismeri Izrael fennhatóságát Ciszjordánia nagy része felett.

A tervvel összhangban négy évre leállna az új izraeli települések fejlesztése. Ez alatt az idő alatt kellene kidolgozni az átfogó békemegállapodást – ezt mondták a részletekről névtelen Fehér Ház-i források.

– Abbász elnök, amennyiben a béke ösvényére lép, az Egyesült Államok és még sok más ország megannyi módon fogja önt támogatni. Minden lépésénél ott leszünk – üzente a palesztin vezetőnek az amerikai elnök.

– Megtisztelve érzem magam, hogy ma itt lehetek – mondta Netanjáhú, izraeli miniszterelnök beszédében.

A Trump elleni alkotmányos vádemelés egyébként most tart a szenátusi tárgyalási szakaszában, míg az izraeli miniszterelnök ellen vesztegetés és csalás miatt emeltek vádat.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Trump, béketervezetében, izraeli-palesztin, nagyságát, területek, palesztin, Megduplázná
Összes hozzászólás: 0
avatar