Lázadó tálibokkal tévesztették össze a piknikező civileket, amerikai drón végzett velük

Tálib lázadók helyett kilenc civil halálát okozta egy amerikai dróntámadás péntek este a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban – közölték helyi tisztségviselők.


Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők a tálibok ellenőrzése alatt lévő területen akartak végezni lázadókkal, de a két gépjárműben, amelyet célba vettek, nem ők, hanem piknikről hazatérő civilek, köztük egy gyerek utazott. A tálibok egyik szóvivője közölte, hogy a két gépkocsiban tizenegy civil volt. Egy afgán tisztségviselő szerint tálib fegyveresek is voltak a közelben, ellenőrző pontot állítottak fel éppen az úton.

Az amerikai erők egyelőre nem válaszoltak a balul sikerült támadást firtató kérdésre – közölte a dpa hírügynökség. Az afgán védelmi minisztérium vizsgálatot indított.

Az északi Tahár tartományban viszont az afgán hadsereg légiereje megölt hét tálibot – köztük két helyi parancsnokot – péntek éjjel. A támadásban további három tálib megsebesült – közölték tisztségviselők.

A tálibok a héten ultimátumban követeltek választ az Egyesült Államoktól arra a javaslatukra, amely szerint egy hétnapos időszakra csökkentenék a harci cselekményeket Afganisztánban. Azzal fenyegették az amerikai felet, hogy máskülönben felhagynak a tárgyalásokkal. A felajánlott időszak azért ilyen rövid, mert nem akarják elkötelezni magukat egy hivatalos tűzszünet mellett, amíg a végső megállapodás többi elemét a felek nem rendezték.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy tárgyalnak a hétnapos ajánlatról. Az AFP hírügynökség úgy értesült, hogy a megállapodás már meg is született, de egyelőre nem lehet tudni, mikor kezdődik a szóban forgó hét nap.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Lázadó, össze, piknikező, amerikai, civileket, tévesztették, drón, tálibokkal, végzett, velük
Összes hozzászólás: 0
avatar