Lavrov: Moszkvát aggasztja a NATO nagyszabású tavaszi hadgyakorlata

Oroszországot nagyon aggasztja az erőteljes amerikai katona részvétellel megtartandó Defender Europe 2020 hadgyakorlat, amelyre azonban úgy fog reagálni, hogy ne teremtsen fölösleges kockázatokat – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak nyilatkozva.

Az orosz diplomáciai tárca honlapján kedden közölt interjúban Lavrov rámutatott, hogy az áprilisban és májusban megrendezendő hadgyakorlatra a tervek szerint a már Európába állomásozó egységekhez több mint 30 ezer egységnyi amerikai haditechnikát és 20 ezer amerikai katonát dobnak át.

“Összességében több mint 40 ezer ember vesz rész ezen a hadgyakorlaton Értelemszerűen reagálni fogunk. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a folyamatokat, amelyek nagyon erős aggályokat keltenek, de úgy fogunk reagálni, hogy ne teremtsünk szükségtelen kockázatokat”

– mondta a tárcavezető.
Rámutatott arra, hogy a hivatalos bejelentés szerint amerikai hadgyakorlat készül, amelyre meghívták a NATO-szövetségeseket is.

“Ennek egyik lehetséges oka, hogy az amerikaiak számára lényegesen egyszerűbb a saját utasításaik szerint maguknak megtervezni és végrehajtani mindent , úgy hogy még jelképesen se kösse meg őket a NATO-fegyelem. Noha az Egyesült Államok európai erőinek parancsnoka egy személyben a NATO európai erőnek főparancsnoka is”

– nyilatkozott Lavrov.

A miniszter “abszolút indokolatlannak” nevezte a hadgyakorlatot, amelynek szervezőit azzal vádolta meg, hogy tovább kívánják növelni a feszültséget a térségben. Felhívta figyelmet arra, hogy az ellenlépéseit Oroszország a saját területén kívánja fonatosítani, mint ahogy a saját területén tárolja nukleáris fegyvereit is, ellentétben az Egyesült Államokkal.

A Németország és Lengyelország területén megtartandó Defender Europe 2020 gyakorlaton 18 állam vesz majd részt.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
nagyszabású, tavaszi, hadgyakorlata, Moszkvát, Nato, aggasztja, Lavrov:
  Varsó az ukrajnai harcok befejezésére szólította fel Moszkvát
  19.02.2020 в 01:160

  Az ukrajnai harcok befejezésére szólította fel Oroszországot kedden a lengyel külügyminisztérium az oroszbarát szakadár erők aznapi donyec-medencei támadására reagálva.

  Tavaszi virágok: Ne szedje, mert büntetik!
  27.02.2020 в 22:090

  A tavasz első hírnökei már megjelentek Kárpátalján, ám több tavaszi növény is szerepel Ukrajna Vörös Könyvében, amelyek leszakítása pénzbírsággal fenyeget – figyelmeztetett a Kárpátaljai Megyei Állami Ökológiai Szolgálat.

  Jellemzően borús, esős idő várható az első tavaszi héten
  02.03.2020 в 15:510

  Jellemzően borús, esős időre lehet számítani az első tavaszi héten. A hét elején helyenként akár 18 Celsius-fok is lehet, a hét második felében inkább 10 fok körül alakulnak a maximumok, a leghidegebb órákban pedig még lehetnek mínuszok – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

Összes hozzászólás: 0
avatar