Koronavírus: Amerika álhírterjesztéssel vádolja az oroszokat

Az amerikai tisztviselők szerint az oroszok a közösségi oldalakon, valamint az orosz médiában is olyan összeesküvés-elméleteket terjesztenek, amelyek szerint az Egyesült Államok felelős a koronavírus-járványért – írja a HVG.


Az álhírek terjesztése miatt az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolata eddig sem volt felhőtlen, könnyen lehet azonban, hogy a két ország közti feszültség ismét növekedni fog. A BBC beszámolója szerint az amerikai tisztviselők szerint Oroszország valótlanságokat terjeszt az interneten a koronavírussal kapcsolatban.

A jelentés szerint a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren több ezer, az oroszokhoz kapcsolható profilon keresztül olyan bejegyzések születtek, amelyek azt állítják, az Egyesült Államok áll a járvány kitörése mögött. Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint mindez hazugság.

Az eddig 2000 halálos áldozatot követelő vírussal kapcsolatban Philip Reeker, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős megbízott államtitkára arról beszélt, hogy bizonyos orosz körök megpróbálhatják elferdíteni a koronavírussal kapcsolatos valós információkat.

Az egyik ilyen, több nyelven is megjelent összeesküvés-elmélet szerint a vírus valójában csak egy eszköz, amivel a Kína elleni gazdasági háborút akarja megnyerni az USA. A bejegyzés szerint még a Microsoft-alapító Bill Gates is benne van a dologban. Reeker az AFP hírügynökségnek arról beszélt, hogy a valóság elferdítésével a globális egészségügyi megoldást fenyegetik az oroszok.

Az AFP szerint az első álhírek január közepén jelentek meg a neten a koronavírussal kapcsolatban.

Bár az oroszok tagadnak, az amerikaiak szerint jól látszik, hogyan indult be a témára az oroszok dezinformációs gépezete. Ezt támogatja például az orosz állami televízió is, ahol szintén az Egyesült Államokat tették felelőssé a járvány kitörése miatt.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
álhírterjesztéssel, Koronavírus:, amerika, vádolja, oroszokat
Összes hozzászólás: 0
avatar