Jogállamiság: blokkolhatják az uniós kifizetéseket, de nem egyszerűen

A következő hétéves költségvetésben valóban a jogállamisághoz köthetik az uniós pénzek kifizetését, de a rendszer aktiválása nem lesz egyszerű folyamat – írja az EuroNews.


Ez a költségvetési tervezetről készült dokumentumból derült ki, amelyet az Euronews is megkapott.

A nem nyilvános dokumentum jogállamisággal foglalkozó fejezete úgy fogalmaz,

“egy olyan feltételrendszer is a költségvetés része lesz, amely a tagállamok jó kormányzásának hiányosságait, a jogállamiság, a költségvetés és az unió pénzügyi értékeinek tiszteletben tartását kezeli majd.”

A terv szerint az Európai Bizottság javasolhatja a pénzek visszavonását, és erre a tagállamok minősített többségének is rá kellene bólintani.

Ez a korábbi javaslathoz képest visszalépés. Abban még az szerepelt, hogy ha a bizottság blokkolná az uniós pénzek kifizetését, akkor ezt a tagállamok minősített többsége tudná csak megakadályozni.

A Bloomberg hírügynökség tudósítója, Nikos Chrysoloras a Twitteren úgy fogalmazott a javaslatról, hogy az nagy győzelem az illiberális tábor számára, mert gyengítették a feltételrendsze

A tárgyalásokról egyébként uniós források azt mondták, nem tartanak szükségesnek egy újabb uniós csúcsot a jövő heti találkozón kívül, mert a tárgyalások a végső szakaszban vannak. Azt is hozzátették, Charles Michel az összes tagállam vezetőjével találkozott, és a mostani javaslat lehetőséget ad arra, hogy minden vezető pozitívumként adhassa el hazájában a megállapodást.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
egyszerűen, uniós, kifizetéseket, blokkolhatják, Jogállamiság:
Összes hozzászólás: 0
avatar