Hétfőn Brüsszelben találkoznak az uniós külügyminiszterek

Az Irán és az Egyesült Államok között kiújult feszültség megszüntetésének lehetőségeit, a líbiai rendezés állását, a Száhel-övezettel kapcsolatos kérdéseket vitatják Brüsszelben.

Az Irán és az Egyesült Államok között kiújult feszültség megszüntetésének lehetőségeit, a líbiai rendezés állását, a Száhel-övezettel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg az uniós tagállamok külügyminisztereit tömörítő tanács hétfői brüsszeli találkozójának résztvevői, akik megvizsgálják a klímadiplomácia megerősítésének lehetséges módjait is. Az uniós tanács tájékoztatása szerint az iráni-amerikai konfliktussal összefüggésben a miniszterek megvitatják a közel-keleti békefolyamatot és a tágabb térséget érintő közelmúltbeli fejleményeket.

Várhatóan megerősítik az Európai Unió álláspontját, amely szerint mihamarabb cselekedni kell a kialakult feszültségek elmélyülésének megakadályozása érdekében. Irán esetében hangsúlyozzák majd, hogy ennek egyik eszköze lehet a nukleáris vonatkozású szankciók feloldását szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) helyreállítása, a benne foglaltak végrehajtásának betartatása az ország helyzete és a térség stabilizálása érdekében.

A miniszterek áttekintik a Berlinben vasárnap rendezett nemzetközi Líbia-konferencia eredményeit. A tavaly szeptemberben indított úgynevezett berlini folyamat célja a líbiai megbékéléshez szükséges nemzetközi háttér kialakítása.

A Tanács véleménycserét folytat a Száhel-övezet egyre romló biztonsági és humanitárius helyzetéről, valamint arról, hogy az EU milyen szerepet tölthet be a régió vezető partnereként. A vita résztvevői arra a kérdésre összpontosítanak majd, hogy miként fejthetnének ki nagyobb hatást a biztonságot, a stabilitást és a fejlődést elősegítő uniós fellépések, amelyek ezek egyebek mellet a terrorizmus megelőzésére és elterjedésének visszaszorítása, a migráció helyi kezelésére irányulnak.

A miniszterek azt is megvitatják majd, hogy milyen módon lehetne megerősíteni a klímadiplomáciát, illetve fokozni az unión kívüli országokat célzó tájékoztatási tevékenységeket. A külügyi tanács várhatóan új következtetéseket fogad el erről a témáról, amely az EU számára a 2020-as év egyik külpolitikai prioritását jelenti – közölték.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 8 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar