Ezrével lesznek uniós állampolgárok oroszok, ukránok, moldovaiak és fehéroroszok

Hosszú tényfeltáró anyagot közölt szerdán a Vice közéleti hírportál romániai kiadása arról, hogy korrupt hivatalnokok segítségével hogyan szereznek ezrével román, és ezzel együtt uniós állampolgárságot külföldi kérelmezők, főként orosz, ukrán, fehérorosz és moldvai lakosok – írja a Magyar Hang.

Romániában hivatalos vizsgálat folyik, az igazságügyi minisztérium ellenőreinek tavaly őszi, 230 oldalas jelentése az újságírók birtokába került. Ebből kiderült, hogy sokan soron kívül, törvénytelenül, megfelelő iratok hiányában is megkapják a román dokumentumokat. Felmerült a hivatali korrupció és kenőpénzek elfogadásának alapos gyanúja is.

A vizsgálat a román Állampolgársági Hivatal elnökének és két helyettesének az azonnali leváltását javasolja – előbbi politikai kinevezett, a szociáldemokrata PSD tagja.

Az állampolgársági kéréseket egyébként egy 16 fős testület tagjai nézik át, akik közül legalább háromnak jelen kell lennie egy dosszié megtárgyalásakor. Ha a tagok némelyike kifogást emelt a hiányos iratcsomók esetében, a vezető azzal torkolta le őket, hogy ne ugráljanak, majd egy következő ülésen másik három tag elé terjeszti, és ők nem lesznek ennyire kekeckedők. Az ellenőrök szerint ez rendszerint így is történt – addig küldték iratkiegészítés nélkül a hiányos iratcsomókat a döntéshozók elé, amíg végül átcsúszott a kérelem. Ezerhatszáz ilyen esetet találtak – a végeredmény mindegyiknél a megítélt román állampolgárság lett. 363 olyan esetet is dokumentáltak, amelyeknél elutasító döntés született ugyan, de ezek később eltűntek, és a dossziék újra a döntéshozók elé kerültek.

Romániának egyébként a magyarhoz hasonló állampolgársági törvénye van – mindazok, akik igazolni tudják, hogy felmenőik egykor román állampolgárok voltak Besszarábiában vagy Csernyivciben, vagyis a mai Moldovai Köztársaság területén és Ukrajna déli részén, azoknak nagyon egyszerű román állampolgársághoz jutni. Ha a papírjaik rendben vannak, elég a rövid eskü szövegét megtanulni románul. Ez így szól:

„Esküszöm, hogy hű leszek a román hazához és néphez, megőrzöm a nemzeti érdeket és jogokat, betartom az Alkotmányt és a román törvényeket!”

Évente nagyjából százezer állampolgársági kérelem érkezik a román hivatalhoz, és ebből 97 ezer esetben a könnyített eljárás alapján hozzák meg a döntést. Nem véletlen, hogy valódi papírhamisító-iparág alakult ki:

a kérelmezők egy része fals felmenőket igazol, akik például a hányatott sorsú Transznisztriában vagy éppen Ukrajna román határ közeli területén éltek.

Az üzlet robbanásszerűen nő: 2018-ban például négyszer annyi orosz állampolgár kért román állampolgárságot, mint három évvel korábban, és a jelenségre a helyi titkosszolgálat is felfigyelt – szerintük egy egész iparág épült erre, orosz és ukrán területeken felhajtók toboroztak embereket, hogy pénzért elintézik nekik a schengeni övezetbe való szabad bejárást biztosító román állampolgárságot. Az iparág annyira jól működött, hogy 2018 végére a kérelmezők között nagy számban kezdtek megjelenni a török, a grúz, de még az izraeli állampolgárok is.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 19 | Forrás:
állampolgárok, ukránok, fehéroroszok, oroszok, moldovaiak, uniós, Ezrével, lesznek
  A túlélők lesznek az auschwitzi megemlékezések fő vendégei a haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján
  25.01.2020 в 12:450

  A több mint harminc állam- és kormányfő, illetve királyi családok tagjai részvételével hétfőn, az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján esedékes lengyelországi megemlékezések fő vendégei a túlélők lesznek – olvasható az auschwitzi emlékhely honlapján.

  102 milliárd hrivnya jövedelmet vallottak be az ukránok
  31.01.2020 в 01:150

  A jövedelembevallást tevők közül 638 ezer adózó 101 millió hrivnya fölötti jövedelmet vallott be 2018-ben – közölte Ukrajinszka Pravda az Állami Adószolgálat sajtóközleményére hivatkozva.

  Családostul fognak lelépni az ukránok
  31.01.2020 в 01:200

  A jóslatok szerint a nem is oly távoli jövőben az elvándorlás tovább fog gyorsulni és tömeges jelleget ölt. Az elemzők szerint a kormány igyekszik pozitív képet festeni, a gazdaság növekedéséről beszél. Ám ezt valójában legfeljebb azok érzékelik, akik ezt hajtogatják – írja beszámolójában a KISZó.

  Oroszországba már csak útlevéllel utazhatnak az ukránok
  04.02.2020 в 23:330

  Az ukrán kormány döntése értelmében március 1-től az ukrán állampolgárok már csak útlevéllel léphetik át az ukrán–orosz államhatárt, írja a belügyi tárca sajtóközleményére hivatkozva a yaizakon.com.ua.

  Rekord méretűre nőtt az ukránok optimizmusa
  05.02.2020 в 14:330

  A Gallup International felmérése szerint Ukrajna a nemzetközi mezőnyben a 15. helyre került az állampolgárok optimizmusa terén, írja a yaizakon.com.ua.

Összes hozzászólás: 0
avatar