Ennyi volt: lezárul a Trump elleni kongresszusi eljárás

Kulcsfontosságú republikánus szenátorok jelentették be pénteken, hogy nem szavazzák meg tanúk beidézését a Donald Trump amerikai elnök ellen folyó alkotmányossági felelősségre vonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalására.


Ezzel az impeachment eljárás várhatóan már a jövő héten lezárul. A demokrata párti szenátoroknak – akik szorgalmazzák tanúk beidézését – négy republikánus szenátor támogatására lenne szükségük ahhoz, hogy szavazattöbbségük legyen a tanúk beidézéséhez.

Összesen négy republikánus politikus habozott, és amerikai sajtójelentések szerint a demokraták többször is egyeztettek velük, hogy megpróbálják meggyőzni őket. De miután csütörtökön éjjel Lamar Alexander tennesseei szenátor bejelentette, hogy nem voksol igennel ez ügyben, pénteken Lisa Murkowski alaszkai politikusnő is közleményben tudatta: nem szavazza meg a tanúk beidézését.

Közleményében Murkowski azzal indokolta döntését, hogy az eljárás “túlságosan pártosan elfogult”, és nem hiszi, hogy az eljárás elnyújtása “bármit is megváltoztatna”. Lamar Alexander csütörtökön este hasonlóan érvelt, kiemelve, hogy a tanúk beidézése “elsietett és teljességgel elfogult” döntés lenne.

Murkowski hangsúlyozta azt is: “világossá vált, hogy néhány kollégám szeretné még inkább átpolitizálni ezt a folyamatot, és a főbíró elleni támadással bevonná a csatába a legfelsőbb bíróságot. Ehhez az erőfeszítéshez én nem nyújtok támogatást.”

Az alaszkai szenátor ezzel a demokraták elnökjelöltségére pályázó Elizabeth Warren massachusettsi demokrata párti szenátor John Roberts főbíróra kifejtett nyomásgyakorlására – egyes elemzők szerint: támadására – reagált. Warren ugyanis azzal a kérdéssel fordult a tárgyaláson elnöklő John Robertshez, aki egyben az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke is, hogy amennyiben visszautasítja a tanúk beidézését, ezzel vajon “nem járul-e hozzá a legfőbb bíró, a legfelsőbb bíróság és az alkotmány legitimitásának elvesztéséhez”.

A szenátusi tárgyaláson pénteken, helyi idő szerint délután szavaznak a tanúk behívásáról. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakcióvezetője péntek délután úgy vélekedett, hogy jobb lenne elhalasztani a szavazást a tanúkról. Mint fogalmazott: nem akarja, hogy a szavazást “sötét éjszaka” tartsák meg.

Schumer egyébként az irodájában megbeszélést folytatott Lev Parnasszal, Trump személyes ügyvédje és tanácsadója, Rudy Giuliani egyik volt üzlettársával. Parnas a bírósági tárgyalására vár, és szabadlábon védekezik. Azzal vádolják, hogy jelentős összegeket kapott egy idegen hatalomtól arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba. Az ukrán születésű, de amerikai állampolgárságú Parnas szeretett volna részt venni a tárgyaláson, de a bokáján nyomjelzőt visel, ezzel pedig tilos a belépés a kongresszus épületébe. A kongresszus melletti irodaházakba azonban nyomjelzővel is beléphet, így járhatott Schumer irodájában is. A látogatás után közleményben tudatta: készen állna arra, hogy a tárgyaláson tanúskodjék mindarról, amit Giuliani ukrajnai tevékenységéről tud.

A demokraták változatlanul szorgalmazzák John Bolton menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó meghallgatását. Bolton kéziratban lévő könyvéből egyébként a The New York Times című lap pénteken további részleteket közölt.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
volt:, kongresszusi, Ennyi, elleni, eljárás, lezárul, Trump
Összes hozzászólás: 0
avatar