Az orosz felsőház Igor Krasznovot nevezte ki főügyésznek

Igor Krasznovot, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) eddigi elnökhelyettesét nevezte ki főügyésznek szerdán az orosz törvényhozás felsőháza, a szövetségi tanács, amelynek tagjai egyhangúlag támogatták jelöltségét.

A törvényhozók előtti beszédében Krasznov ígéretet tett arra, hogy megvédi az állampolgárok szociális jogait, és keményen harcolni fog a korrupció ellen. Fogadkozott, hogy intézkedéseket fog hozni a szabálytalanságok felszámolásához a főügyészségen és egyéb állami szervekben. Azon fog dolgozni, hogy biztosítsa az ügyészség átláthatóságát, és zökkenőmentes kommunikációt hozzon létre az állampolgárokkal, mindezt azért, hogy megismerje a rá bízott intézmény gyenge pontjait.

Krasznov főügyésszé való kinevezését Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezte hétfőn a szövetségi tanácsnál.

A Kreml sajtószolgálata szerint az elnök arra hivatkozva mentette fel a főügyészi tisztséget addig betöltő Jurij Csajkát, hogy új munkakörbe irányítja át. A 68 éves Csajka 2006 óta töltötte be a főügyészi posztot, megbízatása jövőre járt volna le.

Az EFE spanyol hírügynökség megjegyzi: Csajka 2015-ben a sajtó érdeklődésének középpontjába került Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető által végzett nyomozás révén egy korrupciós hálózattal kapcsolatosan, amelyben érintettek lehetnek az akkori főügyész családtagjai is.

A főügyészség apparátusában korábban is megfordult, 44 éves Krasznov 2016 óta az SZK második embere volt. Ő irányította egyebek között az Anatolij Csubajsz volt miniszterelnök-helyettes elleni 2005-ös merényletkísérlet, valamint a Sztanyiszlav Markelov emberi jogi ügyvéd, Anasztaszija Baburova újságíró és a Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 24 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar