Az EU csúcsvezetői elbúcsúztatták a briteket

Együtt állt a nyilvánosság elé a három legfontosabb uniós intézmény elnöke, hogy elbúcsúztassa az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságot. A szigetország 47 év után lép ki a szorosabb együttműködésből. Az uniós vezetők fő üzenete a folytatódó barátság volt, de azt is nyilvánvalóvá tették, hogy a brit kapcsolatok gyengülni fognak – írja az EuroNews.

– Ne legyen kétségünk: az Európa előtt álló kihívások és a megragadható lehetőségek nem változtak a brexit miatt. A lehető legjobb kapcsolatot szeretnénk kialakítani az Egyesült Királysággal, de az soha nem lehet olyan, mint a tagság – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A vezetők ugyanakkor figyelmeztettek a februártól induló szabadkereskedelmi tárgyalások nehézségeire is.

– A lehető legszorosabb kapcsolatban szeretnénk maradni Nagy-Britanniával, de világosan kell fogalmaznunk. Minél jobban eltávolodik Nagy-Britannia az európai előírásoktól, annál szűkebb lehetőségei lesznek a közös európai piacon – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

A brexit az EU létét fenyegető eddigi legnagyobb kihívás. A három elnök szerint ezért minden eddiginél fontosabb az egység.

 

– Ez egy történelmi jelentőségű nap. Egy na p, amely lehetővé teszi az intézményeink és az országaink számára a szoros egységet és azt, hogy megvédjék ezt a létfontosságú közös területet – mondta az Európai Parlament első embere, David Sassoli.

Péntek délelőtt több brexit-párti brit volt európai parlamenti képviselő távozott Brüsszelből – egy bizonytalan jövőbe, amiért évtizedek óta kampányoltak.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
elbúcsúztatták, csúcsvezetői, briteket
Összes hozzászólás: 0
avatar