Az amerikaiak szerint a Huawei az egész világon le tudja hallgatni a mobilos hálózatokat

A The Wall Street Journalnak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint a Huawei olyan megoldást épített be az eszközeibe, amelyen keresztül hozzá tudnak férni a mobilos hálózatok adatfolyamához. A kínai cég tagadja a lapban megjelent állításokat.


Kilenc hónap telt el azóta, hogy az Egyesült Államok elnöke szükségállapotot rendelt el annak érdekében, hogy “megvédje az amerikai informatikai hálózatokat a külföldi ellenségektől”. Néhány nappal később teljesen egyértelművé vált, hogy az intézkedés a Huawei ellen szól. Az amerikai kormány lényegében nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a kínai vállalat eszközeinek használatát, az amerikai cégek pedig csak egy speciális engedély birtokában kereskedhetnek a kínai vállalattal. És az USA még ezen is szigorítani akart.

A Huawei tavaly május óta következetesen tagadja az ellenük felhozott vádakat – vagyis azt, hogy a kínai kormány kémkedne az eszközeiken keresztül –, követelve, hogy az Egyesült Államok mutassa meg az erre vonatkozó bizonyítékait. Az USA a mai napig nem állt elő ilyesmivel, és azt sem tudni, van-e bármilyen ütőkártya a kezükben. Ettől függetlenül most egy újabb érdekes részlet látott napvilágot.

Néhány amerikai tisztviselő a The Wall Street Journalnak arról beszélt, hogy a Huawei egy, a bűnüldöző szervek számára fenntartott hátsó kaput kihasználva világszerte hozzáférhet a mobilos hálózatokhoz, valamint az azokon folyó adatokhoz. Bár a gyártóknak úgy kell megtervezniük az eszközeiken a hátsó bejáratot, hogy ahhoz csak a szolgáltatók engedélyével lehessen hozzáférni, a Huawei állítólag enélkül a beleegyezés nélkül is képes belelátni az adatfolyamba.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint a Huaweien kívül más gyártó nem alkalmazott ilyen módszert.

A Huawei tagadja a lapban megjelent állításokat. Mint mondják, soha nem tettek, és nem is tesznek semmi olyat, amivel veszélyeztetnék a felhasználókat. A cég egyik képviselője szerint a hátsó ajtó használatához nekik is engedélyt kell kérniük a szolgáltatóktól, ráadásul ezen használatok mindegyikét azonosítani lehet.

Egyelőre kérdéses, hogy a fenti állításon túl van-e egyáltalán bármilyen bizonyíték az Egyesült Államok kezében. Az viszont biztos, hogy a névtelenséget kérő források nyilatkozata miatt a kijelentések nem tekinthetők hivatalos amerikai álláspontnak.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
hálózatokat, szerint, világon, tudja, amerikaiak, egész, Huawei, mobilos, hallgatni
Összes hozzászólás: 0
avatar