Az amerikai kormány újabb hat országra terjesztette ki a beutazási korlátozásokat

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá, amelyben újabb hat országra terjeszti ki a beutazási korlátozásokat – jelentette be a Fehér Ház pénteken.

Az elnöki rendelet Nigéria, Mianmar, Eritrea és Kirgizisztán állampolgárai számára felfüggeszti a bevándorló vízumok kiadását, de ezen országok állampolgárai változatlanul beléphetek az Egyesült Államokba. A szudániak és tanzániaiak pedig nem vehetnek részt abban az úgynevezett vízumlottó programban, amely zöldkártyát biztosít azoknak, akik szeretnének bevándorolni.

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint a kormányzat fontolgatta, hogy Fehéroroszország állampolgáraitól is megvonja a bevándorlási vízum lehetőségét, de végül letett róla. Mike Pompeo amerikai nagykövet egyébként éppen a napokban látogat Minszkbe, a fehérorosz fővárosba. A rendelet február 22-én lép érvénybe.

Donald Trump a napokban a davosi világgazdasági fórumon említette meg először nyilvánosan is, hogy kiegészíti azt a 2017 telén hozott intézkedését, amelynek értelmében egy sor országból megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. Akkor elsősorban – de nem kizárólag – a háborús övezetekben lévő, vagy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által sújtott országokból történő beutazást tiltotta meg. Mivel ezeknek az országoknak a többségében muszlim vallásúak élnek, az amerikai sajtó egy részében “muszlim tiltás” néven híresült el az elnöki rendelet. A 2017-es tiltás Iránt, Líbiát, Szomáliát, Szíriát és Jement, továbbá Venezuelát és Észak-Koreát érintette.

A pénteken kiadott rendelkezés – az amerikai sajtóban nyilatkozó, de nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselők szerint – azokat az országokat érinti, amelyek nem akartak, vagy nem tudtak eleget tenni az Egyesült Államok megkövetelte szigorú biztonsági feltételeknek. Ilyen feltétel például a bűncselekményekre vagy terrorizmusra vonatkozó adatok megosztásának elégtelen volta, vagy az elektronikus útlevelek rendszerének hiánya.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
ÚJABB, korlátozásokat, országra, terjesztette, beutazási, kormány, amerikai
Összes hozzászólás: 0
avatar