Az amerikai kormány a taposóaknákra vonatkozó korlátozások felszámolására készül

Az amerikai kormány a taposóaknákra vonatkozó korlátozások felszámolására készül – erősítette meg Mark Esper védelmi miniszter pénteken az amerikai sajtó értesüléseit.


A Vox hír-, és véleményportál korábban külügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva számolt be arról: a kormányzat az előző elnök, Barack Obama által 2014-ben elnöki rendelettel bevezetett, a taposóaknák gyártására és forgalmazására vonatkozó tiltás felülvizsgálatára készül.

Esper pénteken közölte: a kormányzat valóban az eddigi tiltás felülvizsgálatára, majd eltörlésére készül, de arra nem tért ki, hogy mikorra várható a döntés. Esper úgy fogalmazott: a taposóaknák fontos eszközt jelentenek haderőnk számára a küldetései sikere és a fenyegető kockázatok csökkentése érdekében. Azt állította: olyan taposóaknák gyártását tervezik, amelyek biztonságosabbak az adott konfliktusban érintett civil lakosság számára.

Barack Obama kormányzata nem csatlakozott az 1997-ben 164 ország által aláírt Ottawai Egyezményt, amely a taposóaknák teljes körű betiltásáról szól, de a 2014-es rendeletben a Koreai-félszigeten kívül megtiltotta a taposóaknák alkalmazását. Washington ugyanis fenntartotta magának a jogot az aknák telepítésére a Koreai-félszigeten. Amerikai sajtóértesülések szerint a várható változásokat a Pentagon (védelmi minisztérium) már régóta fontolgatja. Még James Mattis miniszter kezdte meg az erről szóló egyeztetéseket, azzal érvelve, hogy a taposóaknák betiltása kockára teszi az amerikai katonai sikereket és egyben nagyobb veszélynek teszi ki az amerikai hadsereget.

Szakértők, köztük Rob Berschinski, az Obama-adminisztráció taposóaknával kapcsolatos politikájáért felelős szakember sajtónyilatkozataikban arra hívták fel a figyelmet, hogy a taposóaknák nemcsak komoly humanitárius fenyegetést jelentenek, hanem katonailag is elavult eszközök.

Az Egyesült Államok 1991 óta nem telepített taposóaknákat, kivéve 2002-ben Afganisztánban. 1997 óta pedig egyetlen amerikai vállalat sem gyártott ilyen szerkezetet, a raktáron lévő készleteket pedig megsemmisítette.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
készül, vonatkozó, kormány, felszámolására, amerikai, korlátozások, taposóaknákra
Összes hozzászólás: 0
avatar