Aláírták a Brexitről szóló megállapodást

BRÜSSZEL | Aláírta az Egyesült Királyság európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben.

Az aláírásra azután került sor, hogy az Európai Parlament (EP) alkotmányügyi bizottsága (AFCO) csütörtökön – a témáról folytatott vitát követő szavazáson – nagy többséggel elfogadta jelentését, amelyben azt ajánlja az EP egészének, hogy jövő héten esedékes brüsszeli plenáris ülésén fogadja el a kilépési megállapodást annak érdekében, hogy Nagy-Britannia uniós tagsága rendezett módon szűnhessen meg.

A két uniós intézmény vezetőjének jóváhagyása nyomán a szöveget az EP plénuma a január 29-i ülésen ratifikálhatja. Ezt követően, jövő csütörtökön – minden bizonnyal úgynevezett írásbeli eljárás keretében – még az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanácsnak is végérvényesen el kell fogadnia.

Von der Leyen Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy az aláírással „megnyitották az utat” az Európai Parlament számára a megállapodás ratifikálására .

Michel a közösségi oldalra feltöltött üzenetében a szigetország és az unió kapcsolatára utalva úgy fogalmazott, hogy a „dolgok elkerülhetetlenül megváltoznak, de a barátságunk megmarad. Új fejezetet indítunk partnerként és szövetségeseként”. Hozzátette, már türelmetlenül várja, hogy együtt „írjuk ezt az új fejezetet”.

Londonban csütörtökön törvényerőre emelkedett a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlamentben előző nap elfogadott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta. A Downing Street azt közölte, várhatóan napokon belül Boris Johnson kormányfő is aláírja a megállapodást.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 2 | Forrás:
megállapodást, szóló, Aláírták, Brexitről
  Brexit - Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást
  25.01.2020 в 12:450

  Aláírta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást péntek este Boris Johnson brit miniszterelnök.

  Túl kevés az aláírás a nemzeti régiókról szóló európai kezdeményezéshez
  10.02.2020 в 16:040

  Nagyon rosszul áll a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtés, további támogatókra lenne szükség – mondta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

  Moszkva cáfolta az idlíbi orosz légi csapásokról szóló értesüléseket
  25.02.2020 в 14:390

  Az orosz védelmi minisztérium hétfőn cáfolta az angliai székhelyű Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontjának (OSDH) jelentését, miszerint az orosz légierő bombázott volna két települést az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban.

  Aláírták az amerikai-tálib békemegállapodást
  29.02.2020 в 22:190

  Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók vezetői aláírták szombaton Dohában a történelmi jelentőségű békemegállapodást, amely remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában, és lehetőséget teremt az afgán kormány és a tálibok későbbi békeegyezményének aláírására.

Összes hozzászólás: 0
avatar