Afrika leggazdagabb nője az országa kifosztásával lett milliárdos

Nehéz napok elé néz Isabel dos Santos, Afrika leggazdagabb nője, a volt angolai elnök lánya, mivel több mint 700 ezer kiszivárogtatott dokumentum azt részletezi, miképpen lopta meg saját országát – írta a The New York Times.

Az EuroBic bank, amelyben Isabel dos Santos a legnagyobb részvényes, bejelentette, hogy megszüntet minden kereskedelmi kapcsolatot Afrika leggazdagabb nőjével és vizsgálatot indít a hozzá kapcsolható, több tízmillió dolláros transzferek kapcsán. A The New York Times és más sajtóorgánumok fedezték fel, hogy a hölgy saját országát kifosztva építhette fel vagyonát.

Nyomor és luxus

Miközben Angolában a mai napig az egyik legalacsonyabb a várható élettartam a Földön és az egyik legmagasabb a gyermekágyi halandóság, 2002-ben a 29 éves Isabel pompás esküvőn ment feleségül a vagyonos kongói üzletemberhez és műgyűjtőhöz, Sindika Dokolóhoz. Dokoló hobbijai például a Porschék, a baseball és afrikai művészet. Valódi álompár lehettek, ugyanis Isabel rajongott a miami művészeti kiállításokért, a Dolce & Gabbana cuccokért és már ekkor is több luxusingatlanja volt London és Lisszabon menő részein.

Angola főügyésze kijelentette, a kormány minden lehetséges eszközzel azon lesz, hogy Dos Santost visszavitesse az országba, ahol korrupciós vádakkal kell szembenéznie. Vagyonát már a múlt hónapban zárolták, ahogyan a férje és portugál üzlettársa vagyonát is. Angolát 2017 szeptemberéig édesapja, José Eduardo dos Santos irányította, a vádak szerint ők hárman felelősek azért, hogy több mint egymilliárd dollárnyi kormánypénz tűnt el.

A kiszivárogtatott dokumentumok szerint Dos Santos és férje több mint 2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel kulcsfontosságú angolai iparágakban szerzett részesedésekkel.

Minden lenyúltak

Az is kiderült, hogy 2017 novemberében, amikor Dos Santos Angola állami olajvállalatának, a Sonangolnak az elnöki székében ült, több mint 57 millió dolláros transzfert hajtottak végre a cégtől egy dubaji cég számára, amelynek tulajdonosai Dos Santos barátai voltak.

Isabel dos Santos cégeinek érdekeltségei voltak a gyémántbányászatban, az építkezési és a távközlési szektorban és a bankszektorban is, és sápot szedett az országba érkező befektetésekből. Angola első mobilszolgáltatójának a negyede az övé volt, amely időközben igazi aranybányává nőtte ki magát. Volt többek között két portugál bankban is érdekeltsége, ő irányította az ország legnagyobb cementgyártóját, és éppen elindítani tervezett egy szupermarketláncot. Ő természetesen tagadja a vádakat, szerinte a kiszivárgott dokumentumok hamisak és az egész egy összehangolt politikai támadás ellene. Az viszont biztos, hogy Dos Santosnak csak a luxusjachtja 35 millió dollárba került, miközben az angolai kórházakban nincs malária elleni gyógyszer, de sokszor még áram sem.

Kategória: Világból | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 3 | Forrás:
lett, nője, Afrika, milliárdos, kifosztásával, országa, leggazdagabb
Összes hozzászólás: 0
avatar