Zelenszkij aggodalmának adott hangot a feketedobozok Iránban történő elemzése kapcsán

Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy megkapja a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait abban az esetben, ha Iránban nem sikerül kinyerni a rajtuk lévő információkat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vasárnap este sugárzott tévéinterjúban.


Az államfő az 1+1 ukrán televíziónak adott nyilatkozatában elmondta: az iráni fél felajánlotta, hogy ukrán szakértők vegyenek részt a helyszínen a katasztrófában megrongálódott, a gép repülési adatainak, illetve a pilótafülkében elhangzott beszélgetések rögzítésére hivatott feketedobozok dekódolásában, s az ukrán szakértők hétfőn el is utaznak Iránba.
Zelenszkij ugyanakkor emlékeztetett:

korábban az ukrán szakértők véleménye az volt, hogy az iráni laboratórium technikailag nem alkalmas a súlyosan sérült adatrögzítőkből az adatok kinyerésére.

Zelenszkij emlékeztetett továbbá arra is, hogy az iráni elnök utolsó megbeszélésükkor biztosította afelől: amennyiben nem sikerül kinyerniük megfelelően az adatokat a feketedobozokból, átadják őket Ukrajnának.

“Az iráni elnök a szavát adta nekem, hogy bármilyen tárgyat, bizonyítékot megosztanak velünk, és elvihetjük a feketedobozokat is. Ezért úgy gondolom, hogy ha a szakembereink odarepülnek, felhatalmazással kell rendelkezniük arra, hogy amennyiben hiányosan dekódolják a feketedobozokat, akkor elhozhassák őket”

– jelentette ki az ukrán elnök.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 176-an vesztették életüket. Irán eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy a gép balesetet szenvedett, majd pár nappal később beismerte, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből.

Január 19-én Haszan Rezaifár, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatója kijelentette, hogy – a korábbi hírekkel ellentétben – Irán egyelőre nem adja át sem Ukrajnának, sem Franciaországnak a katasztrófában megsérült feketedobozokat, hanem megpróbálja előbb saját maga megnyitni és leolvasni az adatokat róluk.

Kijev ezt megelőzően több ízben kérte Irántól, hogy adja át neki a feketedobozokat, jelezve, hogy Kijevben is van olyan speciális laboratórium, mint Franciaországban, amelyben képesek megnyitni a súlyosan megrongálódott adatrögzítőket. Az iráni bejelentés után Kijev ismét közölte, hogy tovább konzultál Teheránnal a feketedobozok ukrán szakértőknek való átadásáról.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
kapcsán, Iránban, hangot, adott, Zelenszkij, történő, aggodalmának, feketedobozok, elemzése
  Zelenszkij előléptette a feleségét
  16.01.2020 в 13:400

  Az ukrán államfő a feleségét tette meg annak a szervezetnek tagjává, amelyet eddig elődje, Petro Porosenko felesége vezetett, közli a gordonua.com.

  Zelenszkij két hetet adott az ukrán hatóságoknak, hogy kiderítsék, ki hallgatta le a kormányfőt
  17.01.2020 в 17:500

  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította a bűnüldöző szerveket, hogy két héten belül állapítsák meg, kik állnak Olekszij Honcsaruk miniszterelnök, valamint a kormány és a jegybank képviselői közti beszélgetés lehallgatása mögött – hozta nyilvánosságra pénteken az elnök hivatala.

  Az ukrán elnök úgy döntött: ad még egy esélyt a miniszterelnöknek
  17.01.2020 в 22:240

  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy döntött, hogy “ad még egy esélyt” Olekszij Honcsaruk miniszterelnöknek és kormányának, azzal a feltétellel, ha teljesítenek bizonyos feladatokat – tette közzé péntek este az államfő sajtószolgálata.

  Zelenszkij a kétes hírű ukrán hősökről
  21.01.2020 в 21:100

  A jewishnews.com.ua híre szerint az ukrán elnök a The Times of Israel-nek adott interjúban az olyan ukrán nemzeti hősökről beszélt, mint a fasisztákkal együttműködött Sztepan Bandera és Andrij Melnik.

  Zelenszkij csak ukránul szólaljon meg!
  23.01.2020 в 14:200

  Az obozrevatel.com írása szerint egyes szociológusok, mint például Irina Bekeskina, úgy vélekednek, hogy az ukrán elnök a nyilvánosság előtt csakis ukránul szólalhat meg.

Összes hozzászólás: 0
avatar