Veszélyben az ukrajnai sajtó- és szólásszabadság

Volodimir Borodjanszkij, ukrán kulturális ifjúsági és sportügyekért felelős miniszter január 17-én ismertette a média tevékenységét szabályozni hivatott törvénytervezetet, amely hét évig terjedő börtönnel fenyegeti a szabály ellen vétő újságírókat, írja a gordonua.com.

A törvénytervezet közzétételét megelőzően Szerhij Tomilenko, a Nemzeti Újságíró Szövetség elnöke nemtetszését fejezte ki, mert szerinte az új jogszabály korlátozza a szólásszabadságot és veszélyessé teszi az újságírói hivatást. A kultuszminiszter azonban ismertette a tervezetet, amely a mindenkori minimálbér akár tízezerszeresével vagy hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azokat az újságírókat, akiknek írásait félretájékoztatásnak minősítik. A törvénytervezet részletezi, hogy amennyiben a félretájékoztatást terjesztő médium nem hajlandó önként helyreigazítást közölni, a harmadik ilyen esettől számítva minden dezinformációért ezer minimálbérnek megfelelő pénzbírságot kell fizetnie. Ha a sajtótermék ezt követően sem hajlandó önkéntes helyreigazításra, a bírság megduplázódik. Ha a sajtótermék elzárkózik a megjelent hír cáfolatának közlésétől, vagy késlekedve kerül rá sor, úgy 20 minimálbérrel megegyező bírságra kötelezhető.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valaki rendszeresen közöl a nemzetbiztonságra veszélyes, az ország területi egységét, függetlenségét, haderejét, stb. sértő írásokat az 5-től 10 ezer minimálbérrel megegyező pénzbírsággal büntethető. Súlyosabb esetekben kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétel.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 5 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar