Vége a totális ukránosításnak?

Ukrajna lakosságának mintegy háromnegyede ellenzi a teljes elukránosításra hozott oktatási és nyelvtörvényt, írja a strana.ua.

Az országban végzett közvélemény kutatások egyértelművé tették, hogy az emberek többsége, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiséghez tartoznak elítélik a korábban is sok vitát és nemzetközi felháborodást kiváltott törvényeket.

A téma a Nép szolgája párt köreiben újult erővel került elő és egyre hevesebben követelik a kisebbségek számára jogfosztó törvények felülvizsgálatát. Zelenszkij pártjában bejelentették, hogy

előkészületben van az a nemzeti kerekasztal, amely kezdeményezheti a vitatott jogszabály módosítását.

Az is tény, jegyzi meg a portál, hogy az államfő még nem írta alá a középfokú oktatásról szóló törvényt, amelynek értelmében már az idén megszűnne az ukrajnai iskolákban az orosz nyelvű oktatás.

Ezzel párhuzamosan elkészült és már a parlament előtt van az orosz nyelvű oktatás visszaállításáról szóló jogszabálytervezet.

A portál megjegyzi, hogy gyakorlatilag az a kontingens követeli az oktatási és a nyelvtörvény módosítását, amelyik az elnökválasztáson Volodimir Zelenszkijt támogatta. Vagyis a kisebbségeket hátrányosan megkülönböztető törvények rég megértek a megváltoztatásra. Ez pedig a totális ukránosítás végítéletét jelenti, szögezi le a strana.ua.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
ukránosításnak?, totális, vége
  Vége a totális ukránosításnak?
  03.03.2020 в 15:030

  Ukrajna lakosságának mintegy háromnegyede ellenzi a teljes elukránosításra hozott oktatási és nyelvtörvényt, írja a strana.ua.

  Gyilkosság lett a közös italozás vége Nagyszőlősön
  21.02.2020 в 14:190

  A feltételezett elkövető 79 éves, míg az áldozat 83 éves volt, elképesztő történet.

  Kijev örül, hogy vége az impeachment eljárásnak
  22.02.2020 в 01:080

  Ukrajna örül, hogy véget ért a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment), amelybe „belerángatták”, s most tovább szeretné fejleszteni kapcsolatait az Egyesült Államokkal – közölte Vagyim Prisztajko külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

Összes hozzászólás: 0
avatar