Vámkedvezmények: az ukrán exportőrök belehúztak

Az ukrán exportőrök 10 nap alatt kimerítették az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi egyezmény által nyújtott éves vámmentes kvótát a méz kivitelére – jelentette az Euróintegrációval foglalkozó hírportál.

Az Európai Unió és Ukrajna között kötött szabadkereskedelmi megállapodás szerint 2020-ban Ukrajna 6000 ezer tonna természetes mézet exportálhat az EU-ba vámmentesen.

Ám az ukrán exportőröknek az éves mennyiségi korlátot sikerült másfél hét alatt teljesen kimeríteniük.

Az összeállításból az is kiderül, hogy lassan a maláta és a búzaglutén (már 72 százaléknál jár), a szőlő- és almalé (67 %) is eléri vámmentes kvóta felső határát. Viszont a cukor (28 %), a baromfihús és a baromfihúsból készült termékek (28 %), a tojás és az albumin (20 %) kvótájának egyelőre csak a negyedét használták fel.

Az év kezdete óta az ukrán exportőrök a 40 vámkontingens közül 19 esetében éltek a kedvezménnyel. A vámkontingensek lehetővé teszik az ukrán termelők számára, hogy méltányos, vagy „nulla” vámtétel alkalmazásával exportálják termékeiket az EU-országokba. Exportálhat kvóták nélkül, de akkor a teljes vámot meg kell fizetnie.

Ebben az évben az Európai Unió összesen 18 mezőgazdasági termékre növelte a kvótákat

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 47 | Forrás:
exportőrök, belehúztak, Vámkedvezmények:, ukrán
Összes hozzászólás: 0
avatar