Ukrajna mezőgazdasága történelmi reform előtt áll

Külföldi befektetői körök már régóta várják az alkalmat, hogy a közismerten termékeny ukrán földek tulajdonjogának, illetve bérleti jogának megszerzéséből tőkét kovácsoljanak maguknak – írja az agroinform.hu.

Ukrajna Legfelső Tanácsa (Parlament) 2019 decemberében, sokévi, éles vitákat követően, első olvasatban jóváhagyta a termőföld kereskedelmi forgalmazását szabályozó törvény tervezetét.

A törvény – a végleges jóváhagyást követően, a tervek szerint 2020 augusztusától – engedélyezi az ukrajnai földek bizonyos korlátozásokkal történő forgalmazását. Egyelőre csak ukrán állampolgárok vásárolhatnak földet az országban, külföldi magánszemélyek vagy külföldi tőkével működő jogi személyek viszont csak akkor, ha egy ukrán népszavazás ezt előzetesen engedélyezi.

Az előirányzatban az is szerepel, hogy egy vásárló (természetes vagy magánszemély) maximum 10.000 hektár föld tulajdonjogát szerezheti meg. Ez az intézkedés a kistermelőket akarja védeni attól, hogy a tőkeerős vállalatok vagy magánszemélyek a legjobb földeket felvásárolják előlük. Egy hektár értékesítési átlagára – helyi szakértők becslése szerint – mintegy 2.000 dollárt tehet ki. Ez természetesen az adott földdarab elhelyezkedésétől és minőségétől függően az átlagtól jelentősen eltérhet.

Egyelőre nem lehet pontosan felmérni a tervezett új törvény életbelépésének következményeit. Annyi biztos, hogy Ukrajna befolyásos tőkés csoportjai a törvény napirendre tűzését hosszú időn át akadályozták, mivel az alapvetően megváltoztathatja az ország mezőgazdasági termelésének és kereskedelmének, sőt az egész ukrán gazdaságnak a helyzetét.

Nyugat-európai és más külföldi befektetői körök viszont (amelyek a termelést és az exportot az ukránoknál hatékonyabban meg tudják szervezni) már régóta várják az alkalmat, hogy a közismerten termékeny ukrán földek tulajdonjogának, illetve bérleti jogának (szabályos vagy fiktív) megszerzéséből tőkét kovácsoljanak maguknak.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
UKRAJNA, előtt, Reform, történelmi, mezőgazdasága
Összes hozzászólás: 0
avatar