Ukrajna elveszítheti a kukorica európai piacát

Mint arról az agroportal.ua beszámol, az Ukrán Gabonatermesztők Egyesülése (UZA) attól fél, hogy elveszítik a repce és a kukorica európai piacát.


Európában a bio üzemanyagok terjedése következtében megnőtt az ukrán kukorica és repce iránti kereslet, ám ez a piac nagyon törékeny és Ukrajna könnyen és gyorsan elveszítheti, ami milliárdos nagyságrendű veszteség volna az ország gazdasága számára. Az aggodalmakat Szerhij Ivascsenko , az UZA megbízott igazgatója vázolta fel. Elmondása szerint 2019-ben Ukrajna 2,8 millió tonna repcét és 16 millió tonna kukoricát szállított az EU-ba.

Az idén pedig már 6,7 millió tonna tengerit adott el az unió tagországaiban. Az EU azonban megköveteli, hogy a beszállító országok adjanak számot a termékeik feldolgozása során keletkező üvegházhatást fokozó gázok mennyiségéről. A szabott feltételeknek a konkurens országok – Ausztrália és Kanada – eleget tettek, ám Ukrajnában senki nem folytat konkrét méréseket. Egy 2017-ben lefolytatott mérés viszont kimutatta, hogy Ukrajnában a repce és a kukorica termesztése során az EU által megengedett határértéket jóval meghaladó mennyiségű üvegház hatást fokozó gáz keletkezik. Ivascsenko szerint a kormány viszont semmit nem tesz a probléma orvoslásáért és az EU által támasztott feltételek teljesítéséért. Mindez az európai piac elvesztéséhez vezethet, ami évi 2,5 milliárd dollár haszontól fosztaná meg Ukrajnát.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
elveszítheti, piacát, európai, kukorica, UKRAJNA
Összes hozzászólás: 0
avatar