Tízezreket gyilkolt meg Sztepan Bandera

A CIA eddig szigorúan titkosított adatokat tett közzé az Ukrajnában nemzeti hősként tisztelt Sztepan Bandera viselt dolgairól, zsidók és ukránok tízezreinek elpusztításában játszott szerepéről, írja a strana.ua.

A portál szerint a CIA által publikált anyagot az amerikai orosz közösség „Социалистический вестник” (Szocialista közlöny) folyóiratában 1951-ben megjelent Sztepan Bandera és Ukrajna 1941-ben című írásból vette át.

Az anyagban Banderát ukrán fasisztának és Adolf Hitler ügynökének nevezik, aki öt hét alatt több mint 5000 ukránt és 15 000 ukrajnai zsidót küldött a másvilágra.

A most megjelent írásban azt állítják, hogy a függetlenné vált

Ukrajnában egyszer s mindenkorra ki kell törölni az emlékezetből ezt a tömeggyilkost, aki csak szégyent és szenvedést hozott az ukrán népre.

Az anyag a Lembergeben 1941. június 30-án megalakult ukrán államformációra emlékeztet, amelynek Bandera és csatlósai álltak az élén.

A kikiáltásakor az ukrán nacionalisták az Adolf Hitler Nagy Németországával való szoros együttműködést tűzték ki célul. Hitler azonban nem volt elragadtatva az ukránok cselekedetétől, amit vele nem egyeztettek, és kijelentette, hogy az ukrán állam kikiáltása jogtalan volt. Bandera és pribékjei ennek ellenére zsidó ellenes pogromokat hajtottak végre a térségben.

Az ukrán nacionalisták manapság tagadni próbálják a történelmük eme véres lapjait.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
gyilkolt, Tízezreket, Sztepan, bandera
Összes hozzászólás: 0
avatar