Rövidülne a sorkatonai szolgálat időtartama?

Andrij Zahorodnyuk ukrán védelmi miniszter azon a véleményen van, hogy le kell rövidíteni a kötelező sorkatonai szolgálat érvényben lévő időtartamát, írja a censor.net.ua.

A honvédelmi tárca vezetője egy lapinterjúban kifejtette, a szolgálati idő mérséklésével azt szeretné elérni, hogy a sorállomány tagjai minél nagyobb számban kössenek szerződést és zsoldosként szolgáljanak tovább a seregben. Zahorodnyuk vágyálma, hogy a lakosság minél jelentősebb hányadát bírja rá a katonáskodásra. Ez az új vezetés stratégiája, ám ez egyelőre kidolgozás alatt áll, de az biztos, hogy a sorkatonai szolgálat nem maradhat fenn jelenlegi formájában.

A dolog ugyanis nem működik. A kötelező sorkatonai szolgálatra behívottak különben is a hadsereg személyi állományának csupán 10 százalékát képezik. Tehát az ország védelmi képessége szempontjából elhanyagolható a jelentősége. Egy sokkal ütőképesebb sereggel lehetne rendelkezni, ha a sorállomány csakis kiválóan kiképzett, hivatásos katonákból tevődne össze. Egy ilyen állományt létrehozni sokkal egyszerűbb, mint megreformálni a régi szisztéma szerint alakulót, vélekedik a miniszter.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 46 | Forrás:
sorkatonai
Összes hozzászólás: 0
avatar