Putyin: Oroszország számára elfogadható a jelenlegi olajár

Elfogadható a jelenlegi olajár Oroszország számára, de minden lehetséges forgatókönyvre fel kell készülni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi, az olajpiac állapotáról megtartott moszkvai tanácskozáson.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hét hosszú ideje a legrosszabb volt a világgazdaság számára a COVID-19 koronavírus-fertőzés terjedésének következményei miatt, és hogy az üzleti tevékenység mutatói Kínában a 2008-as gazdasági válság szintje alá csökkentek. Törvényszerűnek nevezte, hogy a világ vezető gazdaságainak problémái közepette csökkent az olaj iráni kereslet, így a Brent hordónkénti ára az év eleji 70 dolláról az 50 dolláros szintre esett vissza.
A májusi határidős jegyzésekben az északi-tengeri Brent hordónként 3,19 százalékos mínuszban, 50,08 dolláron zárta a kereskedést pénteken, de napi mélypontján 48,95 dolláron, 6,20 százalékos mínuszban forgott. Több mint két és fél éve, 2017 júliusa óta először esett az 50 dolláros küszöb alá a jegyzés.

“Nehéz ma prognózisokat készíteni azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig tart majd a mostani tendencia, de minden esetre készen kell állni a legkülönbözőbb forgatókönyvekre. De szeretném aláhúzni, hogy az orosz költségvetés, az orosz gazdaság számára a folyó árfolyam elfogadható”

– mondta Putyin.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy Oroszország idei makrogazdasági politikájában a Brent 42,4 dolláros szintjével számoltak alapforgatókönyvként. Anton Sziluanov pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban pénteken azt mondta, hogy tavasszal felül kell majd vizsgálni a költségvetés paramétereit, de a büdzsé kiadásai 30 dolláros olajár mellett is finanszírozhatóak.

Putyin a vasárnapi, a kormányzat és az orosz olajipar vezetőinek részvételével megtartott tanácskozáson kifejezte készségét a külföldi partnerekkel az OPEC+ csoport keretében való együttműködésre az olaj világpiacán.

Hozzátette, hogy Oroszország tartalékai – egyebek között a Nemzeti Népjóléti Alap – még a világgazdasági helyzet esetleges további romlása esetén is biztosítják a gazdaság stabilitásának megőrzését, valamint az összes költségvetési és szociális kötelezettség teljesítését. Közölte, hogy az orosz jegybank nemzetközi tartalékai elérik az 563 milliárd, a Nemzeti Népjóléti Alapéi pedig a 124 milliárd dollárt.

Putyin közölte, hogy Oroszország ellenőrzése alatt tartja a belföldi koronavírus-helyzetet, de további intézkedésekre van szükség a gazdaságra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vasárnapi beszámolója szerint Oroszországban jelenleg három COVID-19-fertőzöttet tartanak számon, mindhárman a Diamond Princess üdülőhajó utasai voltak. Korábban két kínai beteg, akit két szibériai városban kezeltek, gyógyultan távozott.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
számára, elfogadható, jelenlegi, Putyin:, olajár, Oroszország
  Putyin: Oroszország senkivel sem készül háborúzni
  02.03.2020 в 20:570

  Oroszország senkivel sem készül háborúzni, de olyan helyzetet teremt, amely kizárja még szándékot is, hogy mások fegyveres konfliktusba keveredjen vele – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a TASZSZ-nak adott nagyinterjújának hétfőn ismertetett részletében.

  Leköszönt a Jobbik jelenlegi vezetősége
  25.01.2020 в 15:570

  A Jobbik leköszönő elnöke, Sneider Tamás a párt 22. tisztújító kongresszusán búcsúbeszédében hangsúlyozta, hogy a közösség számára véget ért a vészhelyzet időszaka, most pedig olyan vezetőre van szükség, aki jobb kommunikációs képességekkel segítheti a párt munkáját.

  Oroszország lezárja Kínával szomszédos határait
  28.01.2020 в 20:430

  Ideiglenesen beszüntette a határátkelést a Kínával szomszédos három orosz régió, az orosz turistairodák pedig leállították a kínai csoportok fogadását – közölték kedden orosz hírügynökségek.

  Bajor kormányfő: továbbra is szükség van az Oroszország elleni gazdasági szankciókra
  29.01.2020 в 12:280

  Változatlanul szükségesek az Oroszország ellen az ukrán válság nyomán bevezetett európai uniós gazdasági büntetőintézkedések – nyilatkozott a bajor kormányfő Münchenben kedden, hivatalos moszkvai látogatása előtt

  Koronavírus - Oroszország lezárta távol-keleti határait
  30.01.2020 в 19:500

  Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök.

Összes hozzászólás: 0
avatar