Nehéz idők várnak az ukrán egészségügyre

Az egészségügy reformjának égisze alatt kellemetlen meglepetések várnak az ukrán orvosokra és a betegekre, írja a strana.ua.


A portál tájékoztatója szerint április elsejétől elbocsátások, kórházak bezárása és az egészségügyi dolgozók bérének megnyirbálása vár az ukrán medicinára. Az orvosok havi fizetése 4700 hrivnya lesz. Akinek nem tetszik, az máris kérelmezheti az elbocsátását. Konstantin Nadutij az Ukrán Orvosi Kamara igazgatóságának helyettes elnöke szerint a helyzet még a felvázoltnál is rosszabban alakulhat. Lesznek ugyanis olyan kórházak, klinikák, amelyek még a minimálbért sem tudják majd kigazdálkodni és ezért kénytelenek lesznek lapútra tenni az orvosaikat, ápolóikat. A portál megjegyzi, az ukrajnai orvosok bére most sem egetverő. Egy sebész havi 8 ezer hrivnyát, a szakorvos pedig legfeljebb 6000 hrivnyát vihet haza.

A reform meghirdetői jelentős béremelést ígértek a medikusok számára, ám a jelek szerint ezt elfelejthetik. A beígért anyagi támogatás ugyanis arra sem lesz elegendő, hogy fedezze a gyógyellátás önköltségét. Azt is kilátásba helyezte az ukrán vezetés, hogy az egészségügyi reform második szakaszában teljesen ingyenessé válnak a medicina szolgáltatásai. Valójában azonban a betegek a jelenleginél is jóval mélyebbre lesznek kénytelenek a zsebükbe nyúlni.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
várnak, egészségügyre, idők, ukrán, Nehéz
Összes hozzászólás: 0
avatar