Magyar kulturális központ nyílt Ivano-Frankivszkban

A nyugat-ukrajnai megyeszékhelyen ünnepélyes keretek között megnyitották a város és a régió első magyar művelődési és oktatási központját, adta hírül az if.gov.ua.

Az Ivano-Frankivszki Megyei Állami Közigazgatás hivatalos honlapján megjelent tudósítás szerint az elsősorban az ottani maroknyi magyar közösség anyanyelvi műveltségének ápolását szolgáló intézmény átadásán jelen volt Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, a magyar érdekvédelmi szervezetek képviselői valamint Dmitro Romanyuk az ottani megyevezető helyettese és Miroszlava Romanyuk , Magyarország ivano-frankivszki tiszteletbeli konzulja, a központ igazgatója.

Az egybegyűlteket Buhajla József köszöntötte, aki kifejtette, hogy Magyarország az Ukrajnával való szoros együttműködésre törekszik, aminek újabb bizonyítéka ez az intézmény. Kiemelte, hogy a maroknyi magyar közösség mostantól méltó helyen és körülmények között hirdetheti a magyar kultúra szépségeit és gazdagságát, a központ lehetővé teszi számukra az érdekes és tartalmas találkozók, programok szervezését és lebonyolítását. Jelentős szerepet vállalhat abban, hogy az ukrajnai megyében élők behatóbban ismerkedjenek a magyarság történelmével, hagyományaival és jelen életével.

Dmitro Romanyuk a Magyarország által Ukrajnának felbecsülhetetlen értékű támogatásokra helyezte a hangsúlyt. Kiemelte, a magyar főkonzul szerepét abban, hogy 2015 óta több mint négyezer ukrán gyermek és a háborús övezetet megjárt katona üdülhetett és gyógykezeltette magát Magyarországon. Az általa irányított régió pedig továbbra is abban érdekelt, hogy erősödjenek és hatékonyan működjenek Ivano-Frankivszk megye és a Magyarország közötti szociális-gazdasági és kulturális kapcsolatok.

Az ünnepi eseményt a helyi magyar kulturális szövetség hagyományőrzői és kárpátaljai gyermek együttesek műsora tette még emlékezetesebbé.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Ivano-Frankivszkban, központ, nyílt, kulturális, Magyar
Összes hozzászólás: 0
avatar