Kiszivárgott beszélgetés: a Krím örökre az oroszoké marad?!

Egy háttérbeszélgetésről kiszivárogtatott hír szerint Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminiszter arról beszélt ukrán civil szervezetek képviselőinek, hogy országuknak végleg le kell mondania a Krím félszigetről – írja a Napi.hu a themoscowtimes.com-ra hivatkozva.

Mike Pompeo állítólag azt mondta ukrán tárgyalópartnereinek, hogy a Krím félsziget véglegesen Oroszországhoz került, azaz lemondhatnak a visszaszerzéséről – vette át az ukrán médiának kiszivárogtatott információt a Moscow Times. Az USA külügyminisztere ezt a megjegyzést egy háttérbeszélgetésen tette, amelyen ukrajnai civil szervezetek képviselői vettek részt.

Ukrajna és Oroszország kapcsolatai akkor omlottak össze, amikor az orosz vezetés 2014 márciusában – kihasználva, hogy Ukrajnában az oroszbarát Viktor Janukovics államfő lemondása után hatalmi vákuum alakult ki – elfoglalta a Krím félszigetet. Ezt követően vitatott tisztaságú népszavazással erősítette meg a terület elcsatolását.

Válaszul az EU és az USA gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyeket tovább szigorítottak, amikor a Krímben 2019-ben választásokat tartottak, illetve az újonnan épült, Oroszországot és a félszigetet közvetlenül összekapcsolódó hídon megindultak a vasúti járatok az orosz szárazföld és az elszigetelt terület között.

A nagyhatalmak úgy gondolják, hogy a Krím elveszett Ukrajna számára – idézte Pompeót, Jelena Trehub, egy korrupcióellenes civil szervezet vezetője, aki jelen volt a háttérbeszélgetésen, egy krími aktivistát tájékoztatva. Oroszország nem az az állam, amelytől bármit el lehet venni – tette hozzá a külügyminiszter. A Kreml álláspontja egyébként régóta az, hogy a Krím félsziget annektálása lezárt ügy.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Krím, Kiszivárgott, beszélgetés:, örökre, marad?!, oroszoké
Összes hozzászólás: 0
avatar