Kína-ellenes nyomásra buzdított Kazahsztánban Pompeo

Az orosz és a kínai befolyás terjeszkedésétől óvott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Kazahsztánban vasárnap.

Pompeo magas rangú tisztségviselőknek elmondta: az orosz és a kínai befektetéseket az ország szuverenitása sínyli meg, és inkább ártanak, mintsem segítenek a hosszú távú fejlődésnek.

A tárcavezető rövid látogatásának kezdetén olyan kazah állampolgárokkal találkozott, akiknek hozzátartozói a kínai Hszincsiangban tűntek el vagy vannak fogva. Pompeo határozottan bírálta Kína kisebbségi politikáját Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Peking átnevelőtáborokat hozott létre a térségben, ahol az ENSZ és jogvédő csoportok adatai szerint 1-2 millió embert tartanak fogva; többségük a muszlim vallású ujgur kisebbség tagja. Kína az állítja, hogy a táborlakók átképzésben vesznek részt, és nem bánnak rosszul velük.

Az amerikai diplomácia vezetője felszólította a Kínával jó kapcsolatokat ápoló Kazahsztánt, hogy csatlakozzon Washingtonhoz, és gyakoroljanak együtt nyomást Pekingre az ügyben.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal kedvezően nyilatkozott arról, hogy Kazahsztán visszafogadta az Iszlám Állam nevű terrorszervezet csaknem hatszáz harcosát, illetve azok családtagjait.

Emellett azt kérte a közép-ázsiai országtól, hogy folytassa reformjait, amelyek megkönnyítenék az amerikai befektetéseket. Mukhtar Tleuberdi kazah külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Pompeo dicsérte Kazahsztán gyorsaságát az új koronavírus terjedésének megfékezéséért folytatott küzdelemben.

A közép-ázsiai ország felfüggesztette a közlekedést Kínával. Az amerikai politikus jelezte: Washington szakértőkkel és laboratóriumi felszereléssel segíti Kazahsztánt.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Kína-ellenes, Pompeo, Kazahsztánban, nyomásra, buzdított
Összes hozzászólás: 0
avatar