Kimerülőben az ukrajnai földgázlelőhelyek

Végveszélybe került Ukrajnában a földgázkitermelés, mivel a meglévő lelőhelyek kiaknázottsága elérte a 85-90 százalékot, áll a segodnya.ua írásában.

Az Ukrgazdoböcsa, állami gázkitermelő cég a múlt évben rekord nagyságúra növelte a teljesítményét: 15,5 milliárd köbméter gázt termelt, ám még ez sem volt elég ahhoz, hogy teljesítse a kormányprogramban megkövetelt húszmilliárdos mennyiséget. Az alulteljesítést Andrej Favorov a Naftogaz elnöke azzal magyarázza, hogy kimerülőben vannak az ország gázlelőhelyei, ami miatt évi másfél milliárd köbméterrel csökken a hozamuk.

A 15,5 milliárdos rekord teljesítményt új lelőhelyek feltárása révén sikerült elérni.

Ám szerinte ez a maximum, ennél többre képtelenség elérni a kimerülőfélben lévő lelőhelyek hozamának folyamatos csökkenése miatt.

Andrij Zakrevszkij gázipari szakértő szerint az ukrajnai lelőhelyek tartaléka nem több 85 milliárd köbméternél, a kitermelése pedig ezer köbméterenként 60 dollárba kerül, aminek 70 százalékát az állami adóterhek képezik. Az önköltséget csakis új és korszerű bányászati technológiák bevezetésével lehet csökkenteni.

A meglévő technológia elavult, a nehezen elérhető rétegekből, 6 kilométernél mélyebbről való kitermelésre tett minden egyes lépés megduplázza a költségeket. Ez oda vezethet, hogy az említett mélységben lévő 350 milliárd köbméterre becsült földgáz kitermelése során ezer köbméterenként 250 dollárra nő az önköltség. Az ennél mélyebb rétegekben meglévő készletek kiaknázásának ön költsége pedig még ennél is jóval magasabb lesz. Tehát az olcsóbb földgázról csak akkor lehet majd szó, ha az állam hajlandó lesz beruházni a kevésbé költséges és korszerű technológiákba.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Kimerülőben, földgázlelőhelyek, ukrajnai
Összes hozzászólás: 0
avatar