Kanada szerint Franciaországban kell megvizsgálni a lelőtt ukrán gép feketedobozait

A kanadai kormányfő felszólította pénteken Iránt, hogy küldje el Franciaországba a január 8-án Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait.

Justin Trudeau szerint ezt az indokolja, hogy Franciaország azon kevés államok egyike, amelyek rendelkeznek a súlyosan megrongálódott adatrögzítők alapos vizsgálatához szükséges eszközökkel.

„Iránban nincs meg az ehhez szükséges szakértelem” – mondta a miniszterelnök egy ottawai sajtótájékoztatón.

Kialakulóban van az egyetértés arról, hogy Franciaország a megfelelő hely, ahová el kell küldeni a feketedobozokat a gyors és alapos vizsgálat érdekében, és ehhez Irán hozzájárulását kérjük – jelentette ki.

Az ukrán főügyészi hivatal ezzel szemben pénteken közölte: azzal a kéréssel fordultak Iránhoz, hogy adja át az ukrán szakértőknek a MAU ukrán légitársaság tévedésből lelőtt utasszállító repülőgépének feketedobozait, amelyek a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket hivatottak rögzíteni.

Sajtótájékoztatóján Justin Trudeau azt is közölte, hogy a kanadai állam 25 ezer dolláros gyorssegélyt utal ki az ukrán gép katasztrófájában meghalt kanadai állampolgárok és állandó lakosok hozzátartozói számára. Az áldozatok között 57 kanadai állampolgár és 29 ott letelepedett külföldi volt. Hozzátette azt is, reméli, hogy pár napon belül Kanadába érkeznek a holttestek.

A kormányfő szerint a családok végleges kártérítése Irán feladata.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 8 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar