Irán Ukrajnába küldi a lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait

Irán Ukrajnába küldi az iráni hadsereg által január 8-án véletlenül lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait – jelentette szombaton a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség egy helyi légügyi tisztségviselőre hivatkozva.

Megpróbáljuk kinyerni az adatokat a feketedobozokból Kijevben Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok szakértelmének felhasználásával – idézte a Tasznim Haszan Rezaifárt, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatóját. Ha ez az erőfeszítés nem jár sikerrel, akkor a feketedobozokat Franciaországba küldik – tette hozzá.

Kanada – amelynek 57 állampolgára vesztette életét a szerencsétlenségben – miniszterelnöke, Justin Trudeau pénteken felszólította Iránt, hogy küldje Franciaországba a repülőgép feketedobozait, mert ott rendelkeznek a súlyosan megrongálódott adatrögzítők alapos vizsgálatához szükséges eszközökkel.

Az ukrán főügyészi hivatal szintén pénteken közölte: azzal a kéréssel fordultak Iránhoz, hogy adja át az ukrán szakértőknek a MAU ukrán légitársaság tévedésből lelőtt utasszállító repülőgépének feketedobozait, amelyek a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket hivatottak rögzíteni.

A Teheránból Kijevbe tartó ukrán járat január 8-án zuhant le, nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai, vagyis irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után január 11-én beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal az utasszállító gépet.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 7 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar