Egyre több ukrán él Lengyelországban

Tavaly 50 ezerrel nőtt, és összesen 423 ezret tett ki azoknak a külföldieknek száma, akik tartózkodási engedéllyel élnek Lengyelországban – derült ki a lengyel bevándorlási hivatal (UdSC) által csütörtökön közzétett adatokból.

Az intézmény honlapján olvasható közlemény szerint az újonnan érkezők többsége ukrán, de egyre nagyobb számban költöznek fehéroroszok és grúzok is Lengyelországba.

A tartózkodási engedéllyel rendelkező ukránok a január 1-jei állapot szerint összesen 214,7 ezren, a fehéroroszok 25,6 ezren vannak. További népesebb, több ezer fős csoportokat alkotnak – csökkenő sorrendben – a német, orosz, vietnami, indiai, olasz, kínai, brit és spanyol állampolgárok.

Rekordmagas, 2018-hoz képest 120 százalékos növekedést regisztráltak a lengyelországi tartózkodásukat rendező brit állampolgárok esetében: tavaly megközelítőleg 1400-an kaptak tartózkodási engedélyt. Az UdSC ezt az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból (EU) való kiválása (Brexit) körüli bizonytalansággal, a kilépési feltételek tisztázatlanságával magyarázta.

A külföldiek többsége – 241,6 ezer fő – ideiglenes, legfeljebb 3 évre szóló tartózkodási engedéllyel rendelkezik, állandó tartózkodási engedélye 78,4 ezernek van. A többi, mintegy 100 ezer engedély többsége az EU-tagországok állampolgárainak különféle tartózkodási, illetve letelepedési formáit foglalja magában.

Emellett viszont sokan tartózkodási engedély nélkül, vízummentes forgalom, illetve vízum alapján élnek Lengyelországban. A legnépesebb külföldi csoport, az ukránok számát különféle források összesen több mint egymillióra becsülik.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 13 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar