Dohányzás elleni törvény készül Ukrajnában

Az ukrán parlamentben bejegyezték azt a törvénytervezetet, amely szigorítaná a dohányzás elleni harcot, írja a ru.slovoidilo.ua.


A tervezet értelmében a kereskedelmi egységek kirakataiból száműzik a dohányipar termékeit, azok reklámjait. Azt, hogy van-e az adott üzletben cigaretta csak a kereskedő mondhatja meg az érdeklődőnek. Füstölni valót pedig csak a 21. életévét betöltött személyek vásárolhatnak, ha elfogadják a jogszabály tervezetet.

A cigaretták csomagolása is eltér majd a mostanitól. Uniformist kapnak a dobozok: egységesen barna és zöld színűek lesznek és felületük 65 százalékát a dohányzás okozta kóros elváltozásokat ábrázoló képek borítják majd. Dmitrij Kupöra politikai elemző úgy véli, mindez visszatartó hatással lesz a dohányzás terjedésére. Elmondása szerint nagy szükség van a szigorításra, mert ma már a 13-17 éves ukrán gyerekek 18,5 százaléka erős dohányosnak számít és ez az arány folyamatosan növekszik.

A csomagolás uniformizálása és a hozzáférés korlátozása segíthet abban, hogy megállítsák a káros szenvedély terjedését. Ma még sajnos bárki bármilyen korban szabadon vásárolhat cigarettát. A hatályos ukrán törvény értelmében nem akkor marasztalható el a kereskedő, bolti eladó, ha kiszolgál cigarettával egy gyereket, hanem abban az esetben, ha ezt megtagadja tőle. Ugyanez vonatkozik a nem kevésbé káros elektronikus cigarettákra is. Ezért a törvénytervezetben szereplő korlátozások ezekre a termékekre is kiterjednek.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
törvény, készül, elleni, Dohányzás, Ukrajnában
Összes hozzászólás: 0
avatar