Börtönben van az ukrán gép lelövéséért felelős katona

Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter hosszabb interjút adott a Spiegel című német hetilapnak, melyben arról is beszélt: „az ember, aki lelőtte az ukrán gépet, már börtönben van” – írja a 444.hu cikke alapján a Népszava.

A portál kiemeli: azt már korábban közölték az iráni hatóságok, hogy letartóztattak néhány embert, akiknek közük lehetett az ukrán gép lelövéséhez, de csak Zarif mostani nyilatkozata alapján vált világossá, hogy egy embert azonosítottak mint fő felelőst, és őt bezárva tartják.

Zarif azt mondta a Spiegelnek: amint a kormány meggyőződött róla, hogy a hadseregük lőtte le a gépet, rögtön elismerték a felelősségüket. Emellett közölte, nem volt célja az iraki amerikai bázisok bombázásának, hogy halálos áldozatokat is legyenek. Zarif szerint az volt a cél, hogy megmutassák, hogy a rakétáikkal képesek elérni az amerikaiakat, és megmutatták, ha akartak volna, akkor nagy bajt is okozhattak volna. Zarif szerint nem az iráni hadsereg, hanem a Közel-Kelet felháborodott lakossága fogja elkergetni az USA katonáit a térségből. Az amerikai hadsereg korábban az irániak bénaságával indokolta, hogy nem sokat értek a bázisokra kilőtt rakéták.

Mint ismert, a Teheránból Kijevbe tartó ukrán járat január 8-án zuhant le, nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai, vagyis irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán a katasztrófa után napokig tagadta, hogy rakétákat lőtt ki a gépre, hajtóműhibának tudta be a balesetet. Miután Kanada és az Egyesült Államok is rakéta becsapódásának tulajdonította az utasszállító lezuhanását, Teherán beismerte, hogy a Forradalmi Gárda légvédelmi egysége lőtte le az ukrán gépet, de nem szándékosan.

 

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 3 | Forrás:
lelövéséért, felelős, katona, Börtönben, ukrán
Összes hozzászólás: 0
avatar