Az ukrán börtönviszonyokat bírálja az EJEB

A ligazakon.net értesülése szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága fontos döntést hozott az ukrajnai büntetés végrehajtási intézményekben uralkodó viszonyok dolgában.


A határozat a Sukachev kontra Ukrajna ügyben (14057/17 számú panasz) született. Az EJEB egyértelműen megállapította az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkének megsértését. E cikk az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szól, ami egyáltalán nem érvényesül az ukrajnai börtönviszonyokban. A fegyintézmények túlzsúfoltak, rossz a világítás, nincs szellőzés, csapnivaló a higiénia, a cellákban embertelen körülmények között tartják az elítélteket, akik között volt 2012 és 2017 között a panaszos Sukachev.

A bíróság megállapítása szerint haladéktalanul javítani kell az áldatlan állapotokon, amelyekről még számos más panasz is felmerült. Az ukrajnai vizsgálati fogdákban a legutóbbi adatok szerint több mint 20 000 személyt tartanak fogva. A bírósági döntés értelmében az ukrán hatalomnak 18 hónap áll rendelkezésére, hogy eleget tegyen a dokumentumban felsorolt megoldási javaslatoknak.

A zsúfoltságot például olyan alkalmazások révén lehet csökkenteni, amelyek arra ösztökélik az ügyészeket és a bűnüldöző szerveket, hogy az előzetes fogva tartás helyett más alternatív módszereket alkalmazzanak. Az EJEB javaslata szerint Ukrajnában feltétlenül létre kell hozni a büntetés végrehajtást ellenőrző szervet.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
börtönviszonyokat, bírálja, ukrán, EJEB
Összes hozzászólás: 0
avatar