Adják vissza a templomokat jogos tulajdonosuknak!

Ukrajnában három olyan székesegyház van, amelyeket a bolsevikok raboltak el a római katolikus egyháztól, ám az ukrán hatalom sem siet visszaszolgáltatni jogos tulajdonosának, írja a risu.org.ua.

A követelés Bartosz Jan Cichocki, Lengyelország ukrajnai nagykövetétől hangzott el. A diplomata egyebek között a kijevi Szent Miklós székesegyház visszaadását követeli. A romladozó műemlék épület megmentésének legfőbb módja, hogy visszaszolgáltatják jogos tulajdonosának. A katolikus egyház majd gondoskodik róla, hogy helyreállítsák ezt az egyedülálló épületet. A nagykövet nem azt kéri, hogy Lengyelországnak adják, elvégre a székesegyház soha nem volt lengyel állami tulajdon. Azt viszont többségében kijevi lengyel katolikusok építették, tehát nekik is kell visszakapniuk. Csakúgy, mint a lembergi és a Bila Cerkovban lévő Mária Magdolna székesegyházakat.

A lengyel diplomácia kijevi vezetője azon is felháborodott, hogy a kijevi székesegyházról eltávolították a kereszteket és az épületen keletkezett repedésekkel senki nem törődik. A szovjet birodalom széthullása után 28 évvel a szentély még mindig koncertteremként funkcionál, mintha az ukrán kultuszminisztérium tiszteletben tartaná a bolsevikok gaztetteit, hangoztatta Bartosz Jan Cichocki.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 6 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar