A nép szolgája felülvizsgálná a nyelvtörvényt

A Nép szolgája soraiban azt fontolgatják, hogy felül kellene vizsgálni a totális ukránosításról szóló nyelvtörvényt, írja a strana.ua.


Az elképzelésről Olekszandr Tkacsenko, a humanitárius és információs parlamenti bizottság elnöke, a Nép szolgája frakció tagja számolt be. A honatya szerint a múlt év áprilisában elfogadott törvény számos kockázatot jelent az ukrán társadalom számára. Aggodalomra ad okot a jogszabály számos kitétele, mint például az, amely szerint bírságolni kell azokat, akik a szolgáltatói szférában nem az ukrán nyelvet használják. Tkacsenko elmondta, hogy az általa vezetett bizottság elkezdték a nyelvtörvényt megvitatni hivatott nemzeti kerekasztal előkészítését.

A parlament olyan megoldást próbál találni, amely a nyelvi megosztás helyett inkább egységbe tömörítené a lakosságot. Mint fogalmazott a képviselő, bonyolult kérdéskörről van szó, amelyben figyelembe kell venni minden kockázatos momentumot. A jogszabály felülvizsgálatára készülő honatyák tudós szaktekintélyeket is meghívtak a hamarosam sorra kerülő nemzeti kerekasztalhoz. Tkacsenko úgy látja,nem kiragadott részeket kell górcső alá venni, hanem az egész jogszabályt módosítani kell, ha változtatni akarnak rajta. Most erre végre hajlandóság is mutatkozik.

A portál emlékeztet rá, hogy a nagy felháborodást kiváltott nyelvtörvényt a múlt év májusában még a leköszönő Petro Porosenko látta el nagy sietve a kézjegyével. A Miniszteri Kabinet akkor még azon munkálkodott, hogy az ukrán nyelv használatát a magánbeszélgetésekben is rákényszerítse az emberekre, s kötelezővé tegye, hogy a háztartásokban is legalább 75 százalékban az államnyelven társalogjanak az állampolgárok.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
nyelvtörvényt, Szolgája, felülvizsgálná
Összes hozzászólás: 0
avatar