A hazaszeretet lényege az ukránok szerint

A Demokratikus Kezdeményezések Közalapítvány és a Razumkov Központ szociológusainak közreműködésével azt vizsgálták, miben látják az ukrán állampolgárok a patriotizmus lényegét, írja a bykvu.com.

A válaszadók 80 százaléka szerint szeretni kell az országot, amelyben él az ember. 64,2 százalék úgy vélekedik, hogy az igazi patrióta bármikor kész, akár fegyvert fogva is megvédeni a hazáját. A hazaszeretet azonban nemcsak az ország, a lakóhely iránti érzelmet tartalmazza. 58 százalék véleménye szerint a gyermekekben is a haza, a szülőföld iránti tiszteletet kell kibontani a nevelésük során.

A válaszolók több mint fele a hazaszeretet tárgykörébe sorolja a törvények betartását és tiszteletét, valamint a hazája történelmének ismeretét is. Jóval kevesebben vannak, akik szerint az igaz hazafi teljes odaadással és becsülettel végzi a munkáját, részt vesz a választásokon, becsületesen fizeti az adókat és tiszteli az ország mindenkori vezetőit. Alig 20 százaléknyi azok részaránya, akik a korrupció elleni küzdelemben való részvételt is a hazafias szeretet egyik megnyilvánulásának tartják.

A lakosság mintegy háromnegyede elsősorban nem hazafinak, hanem Ukrajna állampolgárának tekinti önmagát. 15,6 százalék pedig a szűkebb szülőföld iránti szeretetét helyezi előtérbe. Ukrajna keleti régióiban élők jelentős része elsősorban az egykori Szovjetunió állampolgárainak vallják magukat. 1,5 százalék pedig világpolgárnak tartja magát.

Kategória: Ukrajnából | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 21 | Forrás:
Összes hozzászólás: 0
avatar