Ukrán portál: A kárpátaljai magyarok örülnek az ukrán–magyar konfliktusnak!

A transkarpatia.net portálon megjelent, ismeretlen szerző írása azt fejtegeti, miért jó az a kárpátaljai magyaroknak és Oroszországnak, ha rossz a viszony Kijev és Budapest között.

A cikk visszautal arra a momentumra, amikor elkezdődött a nézeteltérések láncolata Ukrajna és Magyarország között. olyan az egész, mintha valaki madzagon rángatná a dolgokat és mesterségesen gerjeszti a konfliktust, hogy az oroszok és a kárpátaljai magyarság vezéreinek kezére játsszon. Már az is érthetetlen, hogy az ukrán hatalom miért nem engedélyezte a parlamenti választások előtt a magyar többségű választókerület létrehozását.

Elvégre a magyar parlamentben van képviselője az ukrán diaszpórának, akit ráadásul maguk közül választanak.

A második kapcsolatromboló lépés az oktatás nyelvének és ezt követően a nyelvtörvénynek az elfogadása, amely kiprovokálta a két ország közötti diplomáciai feszültséget, és oda vezetett, hogy Magyarország akadályozza Ukrajna közeledését a NATO-hoz.

És ez az akadálygördítés elsősorban Oroszországnak jó, amely nem akar még egy NATO-tag szomszédot.

A cikk szerint a magyarok kezére játszott a legutóbbi parlamenti választáson Brenzovics László sikertelensége is. Budapest szemében mártírnak számít az elnyomott, az ukrán karhatalom által eltiport és a választók vesztegetésével meggyanúsított jelölt, aki ez alapján joggal kért több segítséget az anyaországtól.

A legnagyobb konfliktust gerjesztő lépés az oktatási törvény volt, amely megfosztja a magyar gyerekeket az anyanyelven való tanulás jogától. Az ötödik osztályt követően legfeljebb magániskolákban tanulhatnak anyanyelvükön. Ez a minden ukrajnai kisebbséget hátrányosan érintő törvény veszélyes játék a hivatalos Kijev részéről.

Mert ha nem változtat a magyarsággal szembeni elnyomó politikáján, és nem szűnik meg félni az úgynevezett magyar szeparatizmustól, azzal továbbra is a nagy keleti szomszéd és a kárpátaljai magyar elit kezére fog játszani.

Kategória: Kárpátaljáról | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
ukrán, ukrán–magyar, kárpátaljai, magyarok, örülnek, portál:, konfliktusnak!
Összes hozzászólás: 0
avatar