Potápi: kiemelt figyelem irányul a határon túli civil szervezetekre

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az idén kiemelt figyelmet fordít a határon túli civil szervezetekre – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Bonyhádon az MTI-nek.

Potápi Árpád János a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban rendezett székely bál megnyitója után emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állandó Értekezlet tavaly novemberben döntött arról, hogy 2020-ban az államtitkárság a nemzeti összetartozás évének programjaival összhangban megvalósítja az erős magyar közösségek éve tematikus programsorozatot is.

“Az államtitkárság az év folyamán kiemelt figyelmet fordít azokra a határon túli civil szervezetekre, kulturális egyesületekre, közösségekre, oktatási intézményekre, amelyek eddig bizonyítottak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindezt annak érdekében teszik, hogy ezek a szervezetek a környezetükben élő magyarságot tovább erősítsék.

Szólt arról is, hogy egyre erősebbek a kapcsolatok a Magyarországon élő, bukovinai származású és a Székelyföldön élő székelyek között. Bonyhádnak Borszékkel és Madéfalvával van testvérkapcsolata, az önkormányzatok és a civil szervezetek szorosan együttműködnek egymással – jegyezte meg.

Elmondta: Bonyhád önkormányzata és a Magyarság Háza az idén közös rendezvénysorozatot bonyolít le, amelynek első eseménye a 42. bonyhádi székely bál.

Az esemény megnyitóján az államtitkár méltatta a 2020-ban 31. alkalommal megrendezendő Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivált, amelynek augusztus első hetében ad otthont Bonyhád. A fesztivált 1997-től az egykor Bukovinában élt népcsoportok országaiban, Magyarországon, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában rendezik meg. A programsorozat lebonyolításáról szóló szerződést szombaton Bonyhádon írták alá a négy nemzetiséghez tartozó szervezetek képviselői, köztük Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke.

A bál előtt a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes adott műsort, az eseményre ezúttal Borszékről érkeztek vendégek Mikk József polgármester vezetésével.

Kategória: Kárpátaljáról | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Potápi:, szervezetekre, civil, figyelem, határon, túli, irányul, kiemelt
  A Rákóczi Szövetség magyar iskola választását javasolja a határon túli családoknak
  29.01.2020 в 17:190

  Magyar iskola választását javasolja a határon túli magyar családoknak a Rákóczi Szövetség, amelynek elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy a következő hetekben, hónapokban több mint 15 ezer határon túli magyar családnak kell döntenie arról, milyen iskolába írassa a gyermekeit.

  Emberkereskedő bukott le az ukrán határon
  31.01.2020 в 20:010

  Az ukrán állami határőrség lebuktatott egy emberkereskedelemmel foglalkozó nőt, aki az odesszai nemzetközi repülőtéren „tevékenykedett”.

  Körözött motorkerékpárok a záhonyi határon
  04.02.2020 в 23:280

  A záhonyi közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre 2020. február 3-án 7 óra 44 perckor egy ukrán honosságú kisbusszal közlekedő 27 éves ukrán állampolgár.

  Tiltott gyógyszereket foglaltak le a csapi határon
  19.02.2020 в 01:100

  Nagyobb mennyiségű pszichotróp gyógyszert próbál Ukrajnába becsempészni egy ukrán állampolgár a Tisza ukrán-magyar közúti átkelőn – írja a vámhivatal közleményére hivatkozva a mukachevo.net.

  A csapi határon mérik az utazók lázát
  25.02.2020 в 14:000

  Február 25-én reggeltől kötelező lázmérésen kell átesniük azoknak az utazóknak, akik Olaszországból igyekeznek hazafelé a csapi Tisza közúti átkelőn, tájékoztatott az Ukrán Állami Határőrszolgálat sajtócentruma.

Összes hozzászólás: 0
avatar