Nincs fertőzött a határátkelőn feltartóztatott busz utasai között

Nem találtak koronavírussal fertőzöttet a kedd este a Tisza határátkelőn félreállított busz utasai között – tudatta a KISZó.


A turistabusz az elmúlt napokban több európai országon átutazott, amelyekben már észleltek koronavírusos betegeket. Ezért, amikor a határőrök lázmérés közben az egyik hölgy utasnál megemelkedett testhőmérsékletet észleltek, jobbnak látták mind a 25 utast, a sofőrt, a két érintett határőrt beszállítani a megyei járványügyi kórházba, mondta el Viktorija Timcsik, a megyei laboratóriumi központ járványügyi osztályának vezetője az eset kapcsán összehívott sajtótájékoztatón.

Az éjszaka folyamán elvégezték nálunk az előírt vizsgálatokat, szerda reggelre már nem volt láza a hölgyutasnak. Mivel kiderült, hogy külföldön nem érintkezett felső-légúti megbetegedésben szenvedő személyekkel és egyetlen, a koronavírusra utaló klinikai tünetet sem produkál, ahogyan utastársainál sem találtak vírust, a mai nap folyamán mindenkit tovább engednek, mondta el Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa.

Dr. Biró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály vezetője hangsúlyozta, az intézkedés egyfelől azért volt indokolt, hisz a turistabuszon gyakorlatilag Ukrajna valamennyi megyéjéből voltak utasok. Csak úgy engedhették őket haza, hogy előtte megbizonyosodtak róla, valamennyien egészségesek, nem jelentenek veszélyt. Hozzátette, Kijev a napokban a koronavírus kimutatására alkalmas teszteket küld Kárpátaljára, ám ezzel kapcsolatos részletekkel egyelőre nem tud szolgálni.

A kialakult helyzet kapcsán, a külföldről hazatérő esetleges fertőzöttek megfigyelésére a megye minden járásában helyiségeket különítenek el. Ezek pontos helyéről ma délután dönt az illetékes járványügyi bizottság, s azokról online térkép is készül. Olekszij Hetmanenko, a megyei állami közigazgatás megbízott elnöke kiemelte, az illetékes szervek összehangoltan dolgoznak, nincs ok az aggodalomra.

 

Kategória: Kárpátaljáról | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
között, feltartóztatott, határátkelőn, nincs, busz, utasai, fertőzött
Összes hozzászólás: 0
avatar