Bezárhatják a beregszászi főiskolát

Nem elképzelhetetlen, hogy az ukrán kormány bezáratja a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ha a kabinet Kárpátaljára is kiterjeszti a felsőoktatási intézmények számának tervezett csökkentését, mivel a magyar intézménnyel szemben sok észrevétele van az oktatási hatóságnak, sőt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) is – írta szerdán a depo.ua hírportálra hivatkozva a karpat.in.ua.

A kiadvány szerint ugyan évek óta rebesgetik, hogy Ukrajnában csökkenteni fogják a felsőoktatási intézmények számát az oktatás reformja során, ám most megint megjelentek az ezzel kapcsolatok ijesztő hírek.

A felsőoktatási intézmények számának optimalizálása érdekében a kormány módosította finanszírozásuk rendjét, és azt tervezi, hogy megszünteti ezek kihelyezett tagozatait egyes városokban, valamint össze is vonhat egyes egyetemeket, amint azt Hanna Novoszad, oktatási miniszter nyilatkozta hétfőn

– olvasható az írásban.

A cikk szerzője városonként felsorolta, hogy elképzelése szerint milyen felsőoktatási intézmények szűnhetnek meg, utalva arra, hogy ezekről már korábban is szó volt ebben vonatkozásban, hiszen a leépítési tervek évek óta léteznek. Szerinte azonban Kárpátalja aligha kerül be azoknak a megyéknek a listájába, amelyekben felsőoktatási intézményeket számolnak fel.

A társégben ugyanis kevés, mindössze tíz III–IV. akkreditációs fokozatú ilyen intézmény található, és ebből is négy magánfenntartású.

A tízből három került be a legjobb Ukrán felsőoktatási intézmények TOP-200-as listájába – emlékeztetett az orgánum. De mint jelezte, a fennmaradók közül nehéz lenne kiválasztani a legrosszabbakat, mert még a legjobbak esetében is sok a gyenge pont. „

Így például a privát II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működésével kapcsolatban van alighanem a legtöbb észrevétele az Oktatási Intézmények Állami Felügyeletének, sőt az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU)”

– írta depo.ua ukrán hírportál.

Kategória: Kárpátaljáról | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
főiskolát, beregszászi, Bezárhatják
  Karantén a beregszászi és az ungvári tanintézményekben
  30.01.2020 в 19:520

  Egyhetes karantént vezetnek be február 3-tól a beregszászi óvodákban és iskolákban – tudatta a Kárpátalja.ma.

  Elképesztő: játékpénzt adott ki egy beregszászi ATM
  26.02.2020 в 14:120

  Nyugodtan nevezhetjük kapitális átverésnek azt, ami egy beregszászi nővel történt: Szvitlana Kozljuk a város egyik forgalmas részén készpénzt vett ki a PrivatBankos automatából, a bankjegyek között pedig ott volt egy, feltehetően játékhoz vagy szuvenírnek gyártott 500 hrivnyás.

  Játékpénzt adott ki egy beregszászi ATM – Reagált a PrivatBank
  28.02.2020 в 20:190

  Számos kárpátaljai hírportál közzétette Szvitlana Kozljuk sztoriját, aki arról panaszkodott közösségi oldalán, hogy a város egyik forgalmas részén készpénzt vett ki a PrivatBankos automatából, a bankjegyek között pedig volt egy, feltehetően játékhoz vagy szuvenírnek gyártott 500 hrivnyás.

Összes hozzászólás: 0
avatar