Árad a Felső-Tisza, egyre több hulladék érkezik Ukrajnából

Kisebb árhullám vonul le a Tisza magyarországi szakaszán, és az árral egyre több kommunális hulladék érkezik Ukrajnából – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel. A hulladékot géplánccal távolítják el.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására a Tisza magyarországi szakaszán kisebb árhullám vonul le. Az áradással egy időben, csütörtök délután a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata a telepített kamerarendszer alapján jelezte, hogy ukrán területről percenként mintegy húsz kommunális hulladék érkezik a folyón.

Hozzátették: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 6 milliméter csapadék várható, amely további vízszintemelkedést okoz, és az áradással várhatóan további flakon és uszadék érkezik.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a hulladék eltávolítása érdekében csütörtök 14 órától harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, ennek során géplánccal távolítják el a folyón érkező PET-palackokat és egyéb kommunális hulladékot.

Az OVF tájékoztatása szerint pénteken elkezdődik az erdőtakarítás Tiszaszalkánál, és így a magyar Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ártéri erdeje tisztul meg hétvégén a hulladéktól. Mint írták, most először, a magyar vízügyesek meghívására, több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban, amelyben a vízügyi szakemberek mellett PET Kupások és civilek vesznek részt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a kármentesítéshez szükséges teljes infrastruktúrával, a vízügy szakértőivel és önkénteseivel segíti a munkát.

Kategória: Kárpátaljáról | Hozzáadta:: laci1985a
Megtekintések száma: 0 | Forrás:
Felső-Tisza, érkezik, Ukrajnából, Árad, hulladék, Egyre, több
  Egyre több ukrán tartózkodik illegálisan Csehországban
  31.01.2020 в 15:040

  Tavaly 5677 illegálisan Csehországban tartózkodó külföldi állampolgárt azonosított a cseh idegenrendészet. Ez a szám 685-tel magasabb, mint 2018-ban volt – jelentette be Milan Majer, az idegenrendészet igazgatója csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

  Egyre több ukrán van Szlovákiában is
  03.02.2020 в 14:240

  Több mint tíz százalékkal nőtt egy év alatt a Szlovákiában dolgozó vendégmunkások száma, az ukránok és a szerbek után Magyarországról is sokan érkeznek – írja a Napi.hu.

  Egyre több pénzt költenek Lengyelországban az ukránok
  20.02.2020 в 14:590

  Míg 2018-ban több mint egymilliárd dollárt, tavaly ennek a dupláját költötték el Lengyelországban ukrán állampolgárok.

  Egyre több pénzt tartanak bankban az ukránok
  26.02.2020 в 21:050

  Ukrajnában a február 1-i adatok szerint megtakarítási formából 487,3 milliárd hrivnyával rendelkezett a lakosság és a kisvállalkozási szféra, ami 12,8 milliárddal több, mint január elején volt – közölte a betétpiztosítási alap sajtószolgálata.

  Egy év alatt több mint 500 bankfiókot zártak be Ukrajnában
  27.01.2020 в 15:140

  A legtöbb bankfiókot 2019-ben az Ukrán Takarékbank vagyis az Oscsadbank zárta be – írja Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva az Ekonomicsna Pravda.

Összes hozzászólás: 0
avatar